Babavárás #28 – A babaszoba



Eddig szinte csak lelki dolgokról írtam, maximum egy-két tünetem jelent meg a bejegyzésekben, most viszont időszerűnek érzem a praktikus dolgokra való kitérést is. Lassan elkészülünk a baba szobájával, 1-2 apróság hiányzik csak. Mivel nekem bőven volt időm készülődni, hiszen éveket vártunk, sok dologgal kapcsolatban kialakult már határozott véleményem, hogy szükséges-e vagy sem. Végül volt, amit felülírtak a hormonok és bár eddig nem tartottam fontosnak, mégis beszereztük, és ugyanez fordítva is megtörtént.





Amiben a legbiztosabb voltam már a babatervezés legelejétől, az a külön szoba. Nem azért, mert házasélet, nem azért, mert nem hagy aludni, nem azért, mert nem akarom elkényeztetni. Sokkal inkább a baba szempontjait nézve. Sokan tervezik, hogy csak az első pár hétben/hónapban altatják a kicsit a saját hálójukban, aztán képtelenek később is átszoktatni az egyre nagyobb gyerkőcöt a külön helyére. A baba szempontjából szerintem mindenképp jobb, ha ő van fix helyen és nem pakolásszuk hónapról hónapra hol ide, hol oda. Az én szempontomból biztosan könnyebb lenne, ha csak fordulnom kéne egyet és máris itt lenne, de hosszútávon neki és nekem is jobb, ha az első pár hétben legyőzöm a lustaságomat és inkább mászkálok egész éjjel a két helyiség között.


Szóval Lizának mindig is saját szobát terveztünk. Azt is hamar eldöntöttük, hogy mivel nem csak egy gyermeket szeretnénk, minden nagyobb dologból uniszexet igyekszünk választani. Így lett a babakocsi, a hordozó és a pihenőszék is világosbarna, a kiságy, a hintaszék, a komód és a járóka világos faszínű, a ruhák pedig többnyire fehérek, vagy pedig vidám, nemtől független színűek. Persze amióta tudjuk, hogy kislány lesz, egy-két rózsaszín ruha is bekerült a készletbe, de alapvetően mindenből, amit örökölhetnek a testvérei, igyekeztünk bármilyen nemhez passzolót választani.




Mostanában rengeteg fehér, szürke, krémszínű gyerekszobát látok, maximum egy pici csík vagy 1-1 bútor színe dobja fel a monotonitást. Mi mindenképp színeset szerettünk volna, egy olyan alapszínnel, amihez bármilyen falmatrica vagy bútor, játék jól mutat. Viszonylag hamar sikerült megállapodnunk a halványzöldben, és találtunk is egy nagyon szép, visszafogott, de egyértelműen vidám festékszínt, ami mind a 4 falra felkerült. A plafont fehéren hagytuk, így világosabb lett a szoba, és egy kis pajkosság is került bele ezzel a csavarral.


A padlón sokat gondolkoztunk. Padlószőnyeg, vagy laminált padló, esetleg 1-2 kisebb szőnyeggel? Nyilván követ nem akartunk, hiszen hideg és kemény is, de a két másik lehetőség mellett vannak tök jó érvek és ellenérvek is. A szőnyeget sokkal nehezebb tisztítani, tovább nedves marad, allergiásoknak sem a legideálisabb és a nagyobb foltok is nehezebben távolíthatók el – már ha egyáltalán azok. Viszont mégiscsak melegebb, kényelmesebb, le lehet rá ülni bármikor, nem kell kisszőnyeget keresgélni, meg pokrócot, meg minden anyám kínját. Takarítani nehezebb, amúgy kezelni és élni rajta egyszerűbb. A laminált padlót nyilván sokkal könnyebb tisztítani, de télen hideg, kell rá kisszőnyeg vagy szivacs, vagy valami, szálka is jöhet belőle és nagyobbat lehet rajta koppanni is. Egy szép, vékony, de meleg padlószőnyegre esett tehát a választásunk, apró mintákkal, ami az esetleges, későbbiekben kialakuló foltokról picit elvonja a figyelmet. Eredetileg meleg napsárgát szerettem volna, de mivel nem találtam, egy sötétebb, picit barnás narancssárgára esett a választásunk. Nem túl élénk, így nem sok a zöld falhoz sem, de mégiscsak egy újabb szín, ami egy kisbaba idegrendszerének kell.




Ahogy a fal színét, úgy a mintáját sem modern, letisztult módon szerettük volna megoldani. Mindketten nagyon szeretjük az állatokat, és fontosnak tartjuk, hogy a kislányunk is így legyen ezzel, szóval állatos falmatricákat kezdtünk keresgélni. Nagyon szerettem volna egy magaságmérős zsiráfot, így adott volt a dzsungel-téma, tehát további állatos mintát kerestünk. Egyébként Ebay-ről vannak a matricák, a magyar árak töredékéért, ugyanolyan minőségben. Csak mondom… :D


Az ágy az egyik legpraktikusabb módon lett kiválasztva: egyben van a pelenkázóval, később pedig gyermekággyá alakítható. A pelenkázó rész alatt 3 nagy fiók van, az ágyrész alatt pedig két nagy ágyneműtartó fiók, így bőven be tudunk pakolni mindent, a ruhák kivételével. Szerintem nagyon szép és tényleg minden belefér, tök jól kihasználható.




A komód nem kifejezetten bababútor, itt feleslegesnek éreztem, hogy azért többet fizessünk, mert bababoltból jön. Szerintem szép, illik a szoba hangulatához és a többi bútorhoz is, ráadásul rengeteg hely van benne, bőven bele tudok pakolni akár 2 mérettel nagyobb rucikat is mindig, nem kell majd kétségbeesnem, ha két méret között lesz éppen a gyerkőc, max csak egy alsóbb fiókig hajolok. A két kis felső fiók is hasznos lesz, így nem kell majd kergetni a nagy részekben a zoknikat, kesztyűket, sapkákat. 


Nem tudom, honnan jött a ötlet, hogy hintaszékben szoptassak, de évek óta úgy gondoltam, nekem erre a bútordarabra lesz szükségem a babaszobába. Lehet, hogy praktikusabb lett volna egy heverő, amin akár aludni is lehet, ha beteg a gyermek, vagy egy fotel, ami stabilabb, de valahogy nekem a hintaszék mániámmá vált. Lassan 2 hónapja összeraktuk és azt kell mondjam, jól döntöttem, mert imádom. Hihetetlenül kényelmes, kellemesen ringat (engem is), és könnyen fel is tudok állni belőle, támaszkodás nélkül, tehát valószínűleg gyerekkel a kezemben is talpra tudok majd kerülni viszonylag könnyen.


2 bútort kell még beszereznünk, egy játéktárolós polcot/szekrényt/kosárrendszert, illetve egy könyvespolcot. Szeretnénk az elejétől olvasni neki esténként, ha nem is érti, a hangunk nem árthat neki és talán sikerül az esti rutint is könnyebben kialakítani ilyen fix napirendi pontokkal. A játékokat is tárolni kell valahol, ez egyértelmű. Nyilván az elején még nem lépünk ki a játszószőnyeg-rágóka-csörgő hármas világából, így ez nem feltétlenül szükséges most azonnal, de nyugodtabb lennék, ha ezzel már meglennénk a születésére, és nem akkor kellene rohangászni hirtelen, amikor már ül és játszana, csak nem tudjuk, hogy hol, hogyan, mivel és miben tároljuk…



folyt. köv.

Örökkékékazég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)