A 3 legkedveltebb úticél (szerintetek)



Mielőtt megszületett a bloggerektől való elzárkózásom gondolata, még intéztem egy (utolsó??) felhívást a szokott csoportokban, egy újabb 3 leg típusú bejegyzéshez. Bevallom, ez a sorozat fog leginkább hiányozni a jövőben, márpedig a felhívás intézése nem tudom, hogyan történjen, hiszen a csoportokból már rég kiléptem… Ki fogok majd találni valamit, hogy működhessen a dolog, vagy az eddigi aktív résztvevőket fogom zaklatni, vagy nem bloggerektől fogok majd írásokat kérni, hanem tőletek (lenne kedvetek hozzá?). Minden esetre az utolsó ilyen téma egészen izgalmasra sikeredett, ráadásul tök jó egyedi válaszokat kaptam, nem is számítottam ennyire jó kis bejegyzésre. :) Az én úticéljaimról most nem fogok írni, de hamarosan lesz egy 10-es lista a témában. :) Addig is lássuk néhány másik blogger válaszát a kérdésre: Mi lenne, ha mostantól csak 3 helyre utazhatnál?





Nehéz kérdés, mert imádok utazni, a bolygónk valami mesésen gyönyörű hely, és az ember alkotta csodákat is szeretem!

1. Magyarország: Itt élek ugyan, de nagyon fájna, ha nem járhatnám be kis hazánkat. Csodálatos ország, rengeteg kinccsel. Szeretek erdőben és városban is kirándulni. - Ja és egy kicsit csalnék: ez esetben Magyarország egyenlő a történelmi Magyarországgal (Erdély, Felvidék stb.).

2. Hollandia: Rétegzenét hallgatok. Rock tőről ugyan, de eléggé speciális. Na már most ezek a speciális zenészek keveset jönnek Magyarországra koncertezni, bezzeg Nyugat-Európába. Persze tudom, ez a lemezeladásoktól is függ. Mivel szűk a magyar pénztárca, kevesen vesznek itt CD-ket. Hollandiában jártunk szeptemberben egy hatalmas össznépi show-n (The Theater Equation). Nagyon nem szívleltem volna, ha le lettem volna tiltva Hollandiáról. :D

3. Japán: Japán annyira különleges, idegen és izgalmas, hogy azt mindenképpen látni akarom még az életben. Feltétlenül szeretnék eljutni a Tokyo-ban lévő Filozófiai kertbe is, melynek a magyar párja a Gellért-hegyen található. Remekül jelképezi a filozófiámat, miszerint All Is One (ez egy Orphaned Land album és dal címe).

Adri





Írta: Annie a hillbilly


Ha mostantól csak három helyre utazhatnék, akkor ugyanúgy nem mozdulnék ki otthonról, mint most.

A nagymamám szerint ez egy családi átok, hogy nem bírunk elszakadni Fehérvártól. A dédszüleim Németországban vészelték át a háborút, és a vasfüggyöny leereszkedése előtti utolsó Magyarországra tartó vonatot majdnem lekésték. A nagymamám a vonaton született meg. A nagypapámmal többször nekivágtak a nyugati határnak, de Sopronból mindig visszafordultak. A mama szerint az átok miatt, a papa szerint kalandvágyból. Az anyukám szerint simán bemeséljük magunknak a dolgot, pedig ő sem tudott néhány évnél tovább máshol élni. Én az elmúlt öt év alatt négyszer próbáltam Pestre költözni, jövő héten költözöm haza negyedszer, és ezennel feladom a próbálkozást. Túl erősek a gyökereim.

Mindezzel együtt senki ne gondolja, hogy unalmas az életem, és egyáltalán nem utazom, mert nem így van - csak éppen az utazásaim a lehető legritkább esetben lépnek ki arról a közel kilencezer négyzetkilométeres területről, amit nagy magyar Középnyugatnak hívok, és aminek olyan retrohorror aurája van, hogy nem is igazán van okom máshova vágyni.

Stephen King regényein nőttem fel, beleégett a lelkembe a hetvenes évek horrorjainak hangulata, és ahogy elkezdtem felfedezni a lakóhelyem, Fejér és Veszprém megyét, megdöbbenve tapasztaltam, hogy sok tekintetben olyan, mintha egy King-regényben utazgatnék, ennek minden bájával és borzalmával együtt. Tényleg csak vázlatosan a kedvenc helyeim, és a hozzájuk tartozó horrorsztorik:

           Csákvár - a város egy római nekropoliszra épült
           Pákozd - mágikus erejű ingókövek a falu határában
           Agárd - egy vallási fanatikus család megölte a gyermekét (ez nem "jó" sztori, de határozottan horrorisztikus)
           Csala - romos kastély; időnként megcsonkított birkatetemek jelennek meg a falu határában
         Kisfalud - egy romos kastély és egy romos ruszki bunker egymástól kétszáz méterre (És itt zuhant le Superman... merthogy Smallville, értitek.)
         Sárkeresztes - rendszeresen világháborús bombák és holttestek kerülnek elő a házunktól alig száz méterre
        Fehérvárcsurgó - száz kiló fölötti harcsaszörnyek élnek a víztározóban (és mi ebben úszunk nyaranta!)
         Csákvár - középkori vár, Szent Imre halálának helye
         Mór - kecskedémon! (és a nyolcasgyilkosság)
         Pusztavám - néha a helyiek látnak egy titokzatos pogány "dobkör" szektát
         Szabadbattyán - a falu melletti mocsárban elsüllyedt egy tank, amiből aztán évekig (!) hallottak kopogtatást
          Kőszárhegy - CASTLE ROCK!!!
          Polgárdi - Seuso-átok
          Taliándörögd - Űrtávközlési központ (Elvileg 2006 óta nem üzemel, gyakorlatilag egy 2012-es kirándulás alkalmával géppuskával(!!!) zavartak el minket a közeléből, pedig ha fél kilométerre lehettünk magától az épülettől, nem közelebb. Továbbá olyan fura, sárga-kék színű lárvákat szoktunk találni, amiknek a fotóiról még az ELTE TTK-n megkérdezett professzorok sem tudtak mit mondani...)
           Kapolcs - A művészetek Völgye alatt egyszer stoppoltam, és Hobo vett fel. Mármint Földes László Hobo, a Hobo Blues Band, meg egy sor más híres zenekar énekese. Baktattam aviátorszemüvegben a naplementében, amikor lefékezett mellettem egy fekete terepjáró, is kiszólt egy mély hang: "Ha Kapolcsra mész, elvihetlek". A vicc az, hogy ez a jelenet egy az egyben le van írva King Végítélet című regényében, csak éppen Jim Morrisonnal - és Hobo rengeteg Doors-dalt énekelt, és úgy is néz ki, mint ahogy Morrison nézne ki ennyi idősen, szóval ez egy nagyon aztakurva pillanat volt.

Bármi legyen is az oka, akár az átok, akár csak eltespedtem, akár félek az új dolgoktól, akár lokálpatrióta vagyok, nem számít. Egy Hobo dallal a fülemben, aviátorszemüvegben belesimsonozok a retrohorror illatú naplementébe, és nem vágyódom el innen.

(Játék: párosítsátok össze a lokációkat a vonatkozó King-regényekkel!)

Blogom (azon rovata, ami kifejezetten Fejér és Veszprém megye furcsaságaival foglalkozik): http://selfmade.black/hu/helyek-es-legendak/





Elég nehéz válaszolni, de megpróbálom. Az egyik hely nevét nem tudom. Gyerekkoromban sokat költöztünk. Sopronban születtem 1980-ban, majd Bakonybélbe költöztünk nagyszülőkhöz, aztán Veszprémben is 3 helyen laktunk. Az első 2 hely csak albérlet volt, az utolsó már a szüleim saját lakása 1986-tól. Még az előző lakásban (az utolsó albérletben) volt egy poszter a falon. Egy pálmafás, tengerparti kép. Szerintem valahol a Karib-tengernél. Nem tudom, hol lehet, de ha látnám, felismerném. Pontosan oda szeretnék elutazni, hogy élőben is úgy lássam, ahogy gyerekkoromban azon a poszteren! :D

A második hely talán Szentendre lenne. Anyai nagyszüleim ott laktak gyerekkoromban. (Aztán a nagypapa 1998. decemberében meghalt, szüleim válása után egy héttel, a nagymama pedig Veszprémbe költözött, hogy közelebb legyen az egyetlen gyermekéhez, az édesanyámhoz és a 2 unokához: hozzám és öcsémhez.) Azóta nem jártam ott. Megnézném, mi változott.

A harmadik hely Bakonybél. Apai nagyszüleim faluja. Már ott is csak a nagymama él. Gyakran látogatjuk családilag, de egyszer szeretnék úgy elmenni abba faluba, hogy nem megyek be senki rokonhoz, sem a nagymamához, sem a falu másik végén élő nagynénémhez (édesapám 2 húga közül az idősebb lakik ott), csak ott a faluban és főleg a falu körüli erdőben kirándulnék. Gyerekkoromban sokat kirándultam ott nagyszüleimmel, és még ma sem tévednék el. Nem sok forrásnak, hegynek, barlangnak tudom már a nevét, de ha valaki kitenne valahol az erdőben Bakonybél 5 km-es körzetében, akkor a nagyszüleim házához bárhonnan visszatalálnék. :)

Remélem tetszettek a leírásaim, és nem tartasz elmebetegnek pl. az első hely miatt... :D

A blogom linkje még mindig http://elmenykepek.wordpress.com/





Jelenleg kicsit olyan, mintha nyaralnék. Ott, ahova hamarosan költözünk majd. Csak annyi a vágyam, hogy befejeződjön végre a felújítás, és nyugodtan élvezhessük a Mátra madárcsicsergős zöldjét, a csendet, a friss levegőt. A kincseket, élményeket, amit tartogat számunkra.

Budapest már nem nekünk való, ismét vidékre vágyunk.

Az utazást viszont imádom! Kell a kikapcsolódás, a feltöltődés, akár csak egy hosszú hétvége erejéig, az is sokat számít. Kis hazánkban is rengeteg szépség található, amit érdemes felkeresni, szerencsés vagyok, hogy itthon és külföldön is több városban jártam már. A csak 3 hely nem olyan nehéz, egyedül a bronzérmesek közé sorolnék többet.
Ahova mindenképp szeretnék eljutni: USA  és Thaiföld. Mindkettő annyira más világ, ezért vonz. Los Angeles csillogását, New York pezsgését, a Golden Gate hidat és a Grand kanyont a saját szememmel szeretném látni. Szívesen tesztelném helyben Thaiföld ízvilágát, helyi specialitásait, az úszó piacot, a hangulatot.

A 3. helyre ezek közül tennék egyet: Kuba, Bruges, Stockholm, Isztambul, Skócia
Ezek érdekelnének legjobban azok közül, ahol még nem voltam.
Köszönöm a lehetőséget.

Ági





Ha csak három helyre utazhatnék


Igazából van egy plusz dolog ezzel kapcsolatban, ami nem is hely, de a legfontosabb. A férj és a cicák nélkül sehova! Nyaralni még oké a cicák nélkül, de pár napnál tovább nem hagynám őket a cicanapköziben.
Három hely, amiben nem lehet csalni, hogy mondjuk azt mondom, hogy a volt Szovjetunió vagy a dél-amerikai spanyol országok.
Elsőként biztosan Ukrajnát mondom, mert ugyan már háromszor voltunk ott, a szívem mindig visszahúz és az a tudat fájna, ha valaki beközölné velem, hogy soha többet nem láthatom a Fekete-tengert Odesszából, vagy nem mehetnék vissza Kijevbe, Lembergbe. Ja és az ukrán kaja és a sör csak még egy ráadás.
Oroszországot mondanám másodiknak, oda mindig is szerettem volna eljutni. Itt főleg a Transz-szibériai vonat az, ami nagyon mozgat, bár ez így lehet nem is illik a képbe, mert nem egy hely, hanem nagyon-nagyon sok és különböző. De mondjuk Moszkva, mint egy hely, ott annyi mindent kell látni, hogy nekem az kell. Előtte már csak meg kell tanulni oroszul, ha már mindenki úgyis orosznak néz. 
Gondolkodtam, hogy harmadikként beírom Magyarországot, mert ugye nekem oda utazni kellene, de aztán úgy voltam vele, hogy ha 26 évet ott eltöltöttem, akkor láttam belőle annyit, hogy inkább adjak esélyt egy másik helynek.
A másik hely pedig India lenne. Hátizsákkal, smink nélkül, szállásról szállásra, a helyiekkel együtt élve. Szeretném megismerni a helyet, ahonnan nem egy barátnőm származik, akikben sokkal több jóság van, mint bennünk valaha lesz, akik minden apró kis dolognak jobban tudnak örülni, mint mi, és akiknek elég szilárd az erkölcsük ahhoz, hogy egy ember mellett éljék le az életüket. Indiában is biztos vannak boldogabb és szomorúbb területek, van, ahol még szervezik a házasságot, van ahol már nem. Ha Indiába mennék, akkor biztosan nem szállodában laknék, mert azt szeretném megtudni, hogy ők hogyan gondolkodnak, mit tanítanak a gyerekeiknek és mi a titka annak, hogy szegénységben is boldogabbak, mint sok gazdag ország népe.
Azért remélem, hogy sosem lesz korlátok közé szorítva, hogy ki hova utazik, vagy utazhat. Személy szerint ezer tervem van, és hiányzik is Európa, hiányzik az, hogy egy csomó ország közel van.


És ti melyik 3 helyre utazhatnátok, ha csak azokat választhatnátok?

Örökkékékazég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)