Viszlát, Toshiba – Hello, Asus! – avagy hogyan költözök át egy új laptopba?



Akik követnek a közösségi oldalaimon, azok már tudhatják, hogy új masinával bővült a „család”, ugyanis végre sikerült beszerezni egy új laptopot. Régóta fájt már rá a fogam, ugyanis az asztali gép nem mindig jó megoldás. Nyilván utazni sem viszi el az ember, illetve ha épp az éjszaka közepén száll meg az ihlet, vagy betegen, akkor sem egyszerű megoldani az írást a nagy gépen. Van ugyan egy ősrégi Toshibám, amivel nagy baj egyébként nincsen, azt leszámítva, hogy nincs rajta Wifi, nem áll meg stabilan a kijelzője és rossz az USB csatlakozója is. :D Ja, meg minimum 5 kg. Amikor nagyon nem volt más megoldás, akkor arra jó volt, hogy egy Word doksiba bepötyögjem a mondandómat, aztán jött a fél órás pendrive-val való küzdelem, hogy vegye észre a gép, illetve hogy ne szakadjon meg a kapcsolat, miközben épp másoltam rá a fájlokat… Ez nyilván idegőrlő is és nem is a legkényelmesebb, szóval tényleg régi álom/terv volt egy új gépecske beszerzése. Ez most végre sikerült, itt csücsül az ölemben a kis szépség, és megy, mint az álom. Wifivel, stabil kijelzővel és másfél kilóval. El se hiszem! :)



Ennyit az ömlengésről, és akkor jöhet a hasznos része a bejegyzésnek. Szerintem az én korosztályom egyetért azzal, hogy baromi izgalmas, amikor valami új kütyüt kell először beállítani, személyre szabni, megtanulni kezelni. Imádok mindenféle új telefont, kamerát, gépet állítgatni, kialakítani és bizony, beköltözni. Mert – mivel a fél életünket ezeken a masinákon tartjuk – igenis költözködésről van ebben az esetben is szó.




Programokat tekintve számomra a legfontosabbak a következők voltak:


Mozilla Firefox – Mindig is ezt használtam, számomra ez a legátláthatóbb. Nyilván meg tudnám szokni a többit is, de valahogy az én ízlésemnek a rókás böngésző az igazi. Bekapcsolás után a legelső dolgom volt ezt letölteni és telepíteni, hiszen enélkül a többinek neki sem kezdtem volna. :)

Microsoft Office – A legfontosabb természetesen a Word, hiszen a körmös bejegyzések kivételével mindent itt írok, valahogy biztonságosabbnak és jobbnak is érzem, mint a sima Blogger platformot. Amúgy szeretem a Publishert és a PowerPoint-ot is, így ez a hármas ki is került az asztalra is. Új gépről lévén szó, ezúttal jó kislány voltam és megvettem az előfizetést, ami szerencsére a géppel együtt elég kedvező áron kerülhetett hozzám.

Movie Maker – régebbi Windowsokhoz gyárilag tartozott, a 10-eshez azonban nem jár, de le lehet tölteni. Mivel nem tervezek semmi világmegváltó vágást a videókba, nekem ez bőven elég. 1-2 effekt, színezés, gyorsítás, szinkron és aláfestő zene megoldható rajta, több nekem nem kell. Ő a tálcára is kikerült, hiszen az egyik leggyakrabban használt programom.

RapidNotes – gyakran eszembe jutnak olyan apró gondolatok, amik miatt nem nyitnék egy Word-öt, de mégis fel szeretném jegyezni. Ha van valami link, ami kelleni fog a közeljövőben, de nem szeretném a Kedvencekbe tenni, az is ide kerül. Az asztali gépen is rengeteget használok ilyet, muszáj volt ide is.

PhotoScape – a kedvenc képszerkesztőm. Itt szoktam vízjelezni, montázsokat készíteni, és ha szükséges, a fényeken/színeken is itt javítok. Könnyen kezelhető, átlátható, sok mindent meg lehet rajta csinálni… Ismétlem magamat: nekem ennél több nem kell.

Duolingo – Igencsak neki kéne állnom végre a nyelvtanulásnak, ezt az alkalmazást pedig mindig is szerettem. Meglátjuk, meddig fogok jutni most vele. :)

Vírusirtó – az egyik legfontosabb program, szeretem havonta egyszer teljesen átvizsgálni a gépeket itthon. Az Asus a McAfee-t ajánlotta, így ezzel kezdtem, de szerintem idővel AVG-re fogok váltani, azt jobban szeretem.

Adblock Plus – Ez egy Firefox kiegészítő, ami kiszűri a reklámok nagy részét. Roppant módon megkönnyíti az életem, mert így pl. ha valamilyen online stream-en szeretnék sorozatot vagy filmet nézni, akkor nem kell bezárnom minden egyes rész előtt azt a 20 kaszinós, sportfogadásos és pornóoldalt, ami hirtelen megnyílik. Ezzel a bővítménnyel gyakorlatilag meg sem nyílnak ezek. 


Nyilvánvalóan más programok is fognak majd kelleni, de az első beállítások, és a legfontosabbak így már helyet is kaptak a gépen. Amiket minden nap használok, azok a tálcára kerültek, amiket gyakran, azok az asztalon vannak, a többi pedig csak a menüből elérhető. Két mappát is létrehoztam az asztalon, az egyikben a blogos dolgokat tárolom (képek, szövegek, videók), a másikban az egyéb személyes dolgokat.


Ezután a Firefoxot szabtam teljesen magamra. Nagyon szeretem ebben a böngészőben, hogy teljesen egyénileg határozható meg mind a külleme, mind az elrendezése. Nekem pl sokkal jobban kézreáll, ha egy plusz menüsorra pakolhatom fel a kedvenceimet, mintha a lenyíló menüben kellene keresgélni, így ezt az opciót választottam – ezúttal is. :) A felkerülő kedvencek a következők:




Adsense – Itt tudom követni a bloggal kapcsolatos statisztikákat, illetve a bevételeimet. Hatalmas bevétel, több, mint másfél év után tartok ~11.000.- forintnál. :D Szeretem nézegetni, hogy mit néztek sokan, hányan, milyen korosztályt mi érdekel, stb. Nem feltétlenül tulajdonítok neki túl nagy jelentőséget, mert ha valamihez kedvem van, akkor megcsinálom annak tudatában is, hogy nem szoktátok a hasonlókat gyakran nézegetni, de mégiscsak jó tudni, mit szerettek. :)

Big Farm – A kedvenc netes játékom, még mindig. Mostanában nem vagyok túl lelkes, de azért napi egyszer pár percre mindig belépek.

Canva – ha a PhotoScape a képszerkesztő, akkor ez a képcsináló. Szöveges képeket itt a legkönnyebb elkészíteni, ráadásul rengeteg stílus és ingyenes kép között lehet válogatni. Tudnék nélküle élni, vannak nála sokkal jobbak, de nem rossz.

eBay – Kell ezt magyarázni? :D

Facebook – Szintén nem szorul magyarázatra. A blog oldalát és a privát felületemet is innen érem el.

Fordító – Természetesen a Google változat, ami szerintem hétköznapi, otthoni használatra a legjobb. Szeretem, hogy segít a kiejtésben is, és hogy felismeri a nyelveket magától, így nem kell folyton állítgatni.

Gmail – Nem magyarázom.

Google – A kedvenc keresőm, valamiért a többi nekem furi.

Incompetech – Jogdíj mentes zenék tárháza. Mivel a Youtube zenetára igencsak szegényes, de ismert számokat letiltanak a szerzői jogok miatt, muszáj ilyen oldalakhoz folyamodni, ha igényes, nem sablonos zenéket szeretne használni az ember. Több oldalon is keresgéltem már, eddig ez tűnik a legsokoldalúbbnak.

Instagram – Szeretem nagyban is megnézni a képeket, a sajátjaimat a színek beállítása miatt, másokét pedig csak mert szépek. :)

Krémmánia – Úton-útfélen, bárhol, bármikor. Kikapcsol, segít, tanácsot ad. Mindig a „Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes.” Kodály idézet jut eszembe róla. Kodály szavai is igazak és teljesen egyetértek velük, 2 perc csöndbe is bele tudnék pusztulni, de a Krémmániára is tökéletesen igaz a mondat. Lehet nélküle élni, de nem érdemes. Egyáltalán nem.

Menetrendek – Ha busz, ha vonat, ő az én oldalam. Pontos, megbízható, folyamatosan frissül. Szeretem.

Örökkékékazég – A fél életemet itt élem le, hol szerkesztek, hol kommentet pötyögök, hol a design-t alakítgatom…

PayPal – eBay-kassza ügyintézések folynak itt ezerrel. :)

Pixabay – Jogtiszta képek tárháza. Itt is szoktam forrást jelölni, de mégis tisztább innen lopkodni, mint a Pinterestről vagy Google-ból.

Spotify – Telefonon és gépen is itt szoktam zenét hallgatni. Tárhely szempontjából mindenképp szuper megoldás, és mivel Wifivel csatlakozok, gazdaságos is. :)

Térkép – Szintén a Google verziót használom. Akár utazunk, akár csak utána szeretnék nézni valaminek, kíváló segítséget nyújt.

Twitter – Utálom ezt az oldalt, de használom. Ki érti ezt? …

YouTube – Zenehallgatás, videó feltöltés, videó nézés… A blog mellett itt töltök még el rengeteg időt.




A külsőségekről macskák gondoskodnak, illetve a Start menühöz most egy kanárisárga színt passzintottam.


Remélem, tudtam kicsit segíteni ezzel a bejegyzéssel, és ha esetleg ti is gép-vásárlásra adjátok a fejeteket, ti is okosan kezditek majd el kialakítani az új kütyü arculatát. :)

Örökkékékazég

4 megjegyzés:

  1. Nagyon cuki az a cicás háttérkép! :D Ismerősérzés, én ugyanezt átélem minden telepítéskor is: újra birtokba venni. Ráadásul most április közepén kaptam új telefont, az is hasonló érzés volt, szintén áprilisban került win10 a gépeme, szóval még abszolút friss ez a "lakjuk be újra" érzés. :)
    Sok programot használok én is a felsoroltjaid közül. A PhotoScape nélkül én sem tudom elképzelni az életem. Mivel ez volt szinte az első képszerkesztő, amihez közöm volt, csomó minden jóval gyorsabban megy számomra benne, mint PhotoShoppal. A blogra felkerülő képeimet is mindig PhotoScappel vágom méretre és vízjelezem, illetve a kollázsokat is itt készítem.
    Farmozni én is szoktam, hosszú éves kihagyás után tavaly decemberben tértem vissza, én viszont Farmeramázok. :)
    Nálam is könyvjelzősávban vannak a fontosabb linkek, de én szerkesztettem őket és a nevüket kitöröltem, így csak ikon van. Helytakarékosság szempontjából muszáj volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is imádom a háttérképet, viszont gyorsabban koszolódik így a monitor, mert mindig megsimizem a füle tövét. :D Én is változtattam a neveken, minden rövidebb, de ha csak az ikonokat hagynám, az már nekem kicsit átláthatatlan lenne. Aztán lehet, h idővel az lesz, mert épp ma került még fel 3 dolog, és már annyira le vannak rövidítve a szavak, h lehet, h tényleg egyszerűbb lenne nélkülük. :D

      Törlés
  2. Ó, a legfontosabbat lefelejtettem: Leld örömöd az új masinában! ♥

    VálaszTörlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)