Az ételművész, avagy miért csorog mostanság az ember nyála a moziban?



Nagyon rég írtam már filmekről. Pedig sokszor érzem azt 1-1 alkotás után, hogy erről mindenképp írnom kell, aztán mire leülnék pötyögni, már vagy nem játsszák a mozikban és nem látom értelmét az ajánlónak, vagy esetleg az én lelkesedésem is leapadt a napok során és motiváltság hiányában marad el a poszt. Most azonban minden klappol: még megy a film, kedvem is van a bejegyzés megírására, és egy kis időm is akadt. Ráadásul eltelt három hét, mióta láttuk, így le tudtak már ülepedni a látottak és nem a legelső benyomásaimat írom ki magamból, ami a film miatti katarzis miatt úgysem lenne hiteles. Szóval ha kíváncsiak vagytok a filmre, vagy az arról alkotott véleményemre, olvassatok tovább!



Hogy a címben feltett kérdésre válaszoljak: több dolog miatt is. Egyrészt a film főszereplője, aki ráadásul szinte végig képernyőn van, Bradley Cooper. Szerintem ezt nem kell tovább ragoznom. Nem láttam még őt úgy sem filmben, sem képen, sem sehogy, hogy ne tetszett volna. Nem csúnya a pasi, nagyon nem. :D (Innen is bocsánat szegény férjemtől, aki ezt hallgatta tőlem előtte és utána is órákig.) A csinos külső mellett pedig remek színésszel van dolgunk. Kevés az olyan karakteres arc és változatos mimika manapság, mint ami neki van. Szóval amellett, hogy a női szememet gyönyörködteti, még a kritikus énem is boldog őt nézve.

Másrészt mivel szakácsművészetről van szó, kifejezetten ínycsiklandó képekkel és videókkal találkozhat az, aki megnézi a filmet. Még ha többre is értékelek egy jó kis töltött káposztát, vagy sajtos tésztát a rombuszhalnál, remek látványt nyújtottak a sercegő húsok és rotyogó szaftok.



 
A sztori egyébként olyan szokásos, mai: törekvő, újrakezdő ambíciózus ember próbája helyrehozni szétcsúszott életét. A jelleme fejlődik, átalakul, szelídül, a múltbéli árnyak fel-felbukkannak, de nem durva akciók közepette szerencsére. Feltűnik a már megszokott, nekem mindig szimpatikus meleg-figura is, ezúttal egy étteremtulaj személyében. Az egyik legnagyobb poén is hozzá kötődik, nem is emlékszem, mikor röhögtem fel ilyen hangosan moziban. :D Természetesen egy szerelmi szál is becsúszik, ami viszont abszolút nem teszi nyálassá a filmet, épp csak annyi romantikát csempész bele, amennyi a sötétebb oldal felbukkanását ellensúlyozza.

Nagyon tetszett, hogy nem sablonos, hogy látványos (ami egyébként a filmkészítésben segédkező Gordon Ramsey-nek is köszönhető), hogy valóban megéheztem közben. Hogy kellemes összhangban volt az akció, a durvaság, a lágyság és a szerelem, mindez olyan humorral fűszerezve, ami mindenkinek tetszhet. Nem mondom, hogy nem volt kiszámítható néhány jelenet és fordulat, de nem is az izgalom a film lényege.

Összességében egy nagyon jó mozinak mondanám, amit nem kell túlagyalni, de nem is az a nyálas romkom, amit bár én imádok, sokaknak unalmas lehet. A látványvilág fantasztikus, tényleg beindul a nyáltermelés a kaják láttán, a sztori érdekes és jó, az érzelmi hullámok jönnek-mennek… :) Mindenkinek szeretettel ajánlom, aki szeret enni, Bradley-t bámulni, vagy csak egyszerűen szeretne látni egy jó filmet. Randi-programnak is megfelelő lehet, mert a gasztronómia iránt kicsit is érdeklődő férfiaknak és nőknek is remek választás lehet.

Ti láttátok már a filmet? Mit gondoltok róla? Esetleg megjött a kedvetek a beszámolómat olvasva? :)

Örökkékékazég

2 megjegyzés:

  1. Juuujj még nem láttam ,de az ajánló után tuti biztos megnézem. Imádom az olyan filmeket , amik szakácsokról szólnak. Na meg a szerelem. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy meghoztam a kedved hozzá. Tényleg szuper film szerintem. Ha megnézed, kíváncsi leszek a véleményedre. :)

      Törlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)