Szülők lettünk #11 – Hozzátáplálás

Több bejegyzésben és videóban említettem már, hogy az ajánlottnál korábban, Liza 4 hónapos korában kezdtük a kóstoltatást. Természetesen nem az én fejemből pattant ki az ötlet, én nem igazán szerettem volna 6 hónapos kora előtt elkezdeni, de a lassú hízás miatt a gyermekorvos megkért minket erre, én pedig úgy voltam vele, hogy mivel tejem van, csak valószínűleg tápanyagában nem elégíti már ki Liza igényeit, ha választhatok, inkább gyümit és zöldséget adok neki, mint tápszert. (Itt szögezném le, még mielőtt bárki is magára venné az ellenérzéseimet, hogy természetesen, aki mindent megtesz a szoptatás érdekében, de nem megy, annak a legjobb megoldás a tápszerezés. De mivel nekem volt és van tejem, ha választható a dolog, nyilván jobb az immunanyagokkal telített, hazai ízekkel - ha csak  minimálisan is, de - rendelkező anyatej, mint egy műanyag por. Ha nincs más, oké, de ha van, miért döntenék mellette?) A korát leszámítva minden egyéb kritériumnak megfelelt: volt 2 foga, kinézte a szánkból az ételt, viszonylag stabilan ült már akkor is és több pürét nyelt le, mint amennyit kilökött a nyelvével.






Lényeg a lényeg, ahogy betöltötte a 4 hónapot, Manci kóstolgatni kezdett. Először csak icipici almalevet. Nem boltit, természetesen, hanem üvegreszelőn reszelt almának a levét. Vannak pépesebbre reszelhető és jobban szétváló fajták, amíg csak a lére van szükség, nyilván ez utóbbi az ideálisabb. A granny smith alma pl. ilyen, ezt szoktuk venni mostanában is, ha a vizét szeretném picit ízesíteni vele. Az alma nem lett a kedvence egyébként, akkor sem ette túl nagy lelkesedéssel, és most sem. Keverve mással megeszi, de önmagában nem egy almás leányzó. Én sem szeretem egyébként, a gyomrom sem bírja.


Mivel látszott az érdeklődése a kanál és a mi kajáink iránt is, csak épp az almával állt hadilábon, úgy gondoltam, nem várok, inkább próbálkozom mással. Rizspelyhet kapott, anyatejjel. Ez tejszaporításra is jó volt, mert egyébként sosem fejem, és az ismerős ízt könnyebben el is fogadta kanállal. Az állaggal nem volt baja, sőt, akkor és most is igaz, hogy minél sűrűbben kap valamit, annál szívesebben fogyasztja, a híg állagot kevésbé fogadja el. A rizs sikerességén felbuzdulva a banán felé vettük az irányt, ezt szépen ette, ízlett neki és a nagyon apró darabok sem zavarták. Próbálkoztunk még az első hónap során üveges, bio almával, sütőtökkel, alma+banán kombóval és egy kis tejpépet is kapott. Egyikből sem fogyott túl nagy mennyiség, max 10-15 gramm ment le, bármivel próbálkoztunk. Május elején jutottunk el arra a pontra, hogy ez a gyerek soha, semmit nem fog enni, és 20-on évesen, anyukaként is hazajár majd hozzám 2 óránként szopizni. :D


Aztán jött a répa, és megfordult a világ. Már elsőre evett volna sokat, de nem mertem, első alkalommal, 3-4 kiskanálnál többet semmiből sem kap. Második nap evett 10 babakanállal, de akkor is sírásba fulladt a művelet befejezése. Harmadik napon úgy voltam vele, eszik, amennyit eszik és megevett 60 grammot! Innentől pedig beindult a buli, bármit, bármivel, szívesen megeszik. A kedvenc azóta is a répa és a meggy, de a gyümiket bármilyen kombinációban szereti és a zöldségeket is. Csirkét és pulykát is kap 5 és fél hónapos kora óta, mindkettőt szépen emészti és ízlik is neki (talán a pulyka kevésbé).


Ma június 5-e van, és iszonyú sokat változott a táplálkozása az elmúlt pár hónapban. Napi 3x eszik pépeket, délelőtt 140-150 gramm gyümit, ebédre 100-120 gramm zöldséget hússal, uzsira pedig kb 100 gramm tejpépbe keverek neki 30-40 gramm gyümölcsöt. Szerencsére szívesen szopizik is, de egyre inkább áttérőben van a kanalazásra. Nagyon korainak érzem, hiszen még csak mostanában kellene elkezdenünk kóstolgatni, de mind a gyermekorvos, mind a védőnő nyugtat, azt mondják, nem gond, ha sokat eszik szilárdat, és ha úgy érezzük, igényli, akkor kaphat vacsira is főzeléket hússal. Én pedig nem győzöm kapkodni a fejem, mennyi mindent ehet már, mennyire lelkesen kóstolgat és milyen szépen megemészt mindent (egyedül a sütőtökkel volt eddig probléma).


Hihetetlen, milyen gyorsan fejlődik, ha így folytatja, mire észbe kapok, csülökpörit fog enni nokedlivel és ubisalival. :D


Többször elmondtam és le is írtam még a várandósság során, hogy nekem a hozzátáplálás a legnagyobb mumus, mert számomra tök ijesztő, hogy az addig csak anyatejen élő gyermek hirtelen elkezd olyan dolgokat enni, amiket mi is. A mai napig fura, hogy reggel szopizik, aztán gyümölcsöt eszik, délelőtt később még egyszer szopizik, ebédre zöldséget eszik hússal… Egyszer belőlem eszik, egyszer tányérból. Tényleg nagyon furcsa. De már nem ijesztő. A durvább allergénektől még félek, de most már imádom nézni, ahogy eszik. Fal. Veri az asztalt, ha nem kanalazunk elég gyorsan. :D Óvatoskodik az új ízekkel, az első 1-2 falatot mindig megfontoltabban ízlelgeti, aztán akkorára nyitja a száját és úgy nyeli a falatokat, hogy az ember megéhezik a látványtól, akkor is, ha éppen előtte evett.



Ez van, amikor megírom a bejegyzést, majd elfelejtem és másfél hónappal később megtalálom... :D Azóta 5x eszik pépeket, 2x főzeléket hússal (kb 150g), 2x dúsított gyümit (keksszel, tönkölydarával, zabliszttel, stb - reggel 200g, délután 150g), és egyszer tejpépet vagy zabkását (vízzel), szintén kb 150g. Ezt a kettőt váltogatom, egyik nap az egyik van, másik nap a másik. Evett már kenyeret, vizes zsemlét, általam sütött zabkekszet (zabliszt+alma+olívaolaj), néhány fűszert (petrezselyem, majoranna), de kapott már gulyásban főtt répát és icipici falat grillcsirke mellet is. Imád enni, ügyesen rág, nem zavarják a darabok, nem öklendezik nem bénázik, szépen, kitartóan majszol, amíg le nem tudja nyelni a dolgokat. Csőrös pohárból egyedül iszik, simából, ha tartjuk, szépen nyel, nem megy félre. Lassan tényleg eljutunk addig a csülökpöriig... :D


Azt hiszem, a hozzátáplálást lehúzhatom a további gyerekeinkkel kapcsolatos mumus-listáról, mert megszerettem. És már most alig várom, hogy lássam, miben fognak különbözni Liza testvérei, vajon nekik is a répa hozza-e majd az áttörést, és lesz-e ekkora étvágyuk, vagy ők lassabban haladnak majd? Izgatottan várom. :)
 

Örökkékékazég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)