Ciki nem szexelni?



A napokban több fogamzásgátlással foglalkozó videóba is beleakadtam a Youtube-on. Amit elsőként láttam, egy kiállítást mutatott be, végighaladt az ottani képeken és tárgyakon, kulturáltan fogalmazott, és bár a videó közzétételekor a kiállítás már nem volt megtekinthető (talán akkor elkészíteni a videót, amikor publikus a dolog, okosabb lett volna), semmi probléma nem volt ezzel a videóval. Érdekes volt, néha megmosolyogtató, és felhívta a figyelmet a védekezésre, kitérve nemi betegségekre és fogamzásgátlásra egyaránt.




A második videóban 2 ismert, népszerű lány beszélgetett egymással. És ez igenis kiverte a biztosítékot nálam. Nem azért, mert prűd vagyok, a környezetem szerintem hangosan fel is nevetne ezen a feltételezésen, mert igen, néha kifejezetten perverz tudok lenni. Viszont a két lány annyira gusztustalanul közelítette meg a témát, ráadásul minden mélységet nélkülözve, hogy azt rossz volt nézni. Nem kompetenciám, és végképp nem célom ezt a videót, vagy a két hölgyeményt értékelni, azonban pár dologra mindenképp szeretném felhívni a figyelmet, ha már ők nem tették meg.


Az első dolog, hogy bár érintették a főbb fogamzásgátló módszereket, a veszélyeikre egyáltalán nem tértek ki. Pl arra, hogy a fogamzásgátló tabletták, tapaszok, injekciók hormonokkal működnek. Meg azt, hogy amit ők menstruációnak hívnak a tabletta szedésének szüneteiben, az valójában nem az. A szervezetünk, ha egészségesek vagyunk, megfelelő mennyiségű hormont termel. Nyilván nem jó ebbe belenyúlni. Egészségtelen, és a nem megfelelő gyógyszerek bevitelével akár meddőséghez is vezethet. Főként olyan dózisban, amit az ún. 72 órás tabletták tartalmaznak. A két hölgyemény olyan lazán és könnyeden említette ezt a „módszert”, mintha minden hónapban el lehetne játszani 1-1 átgondolatlan éjszaka után, hogy beveszünk egyet belőle. Gondoljunk már bele, mennyi mérget és hormont tartalmazhatnak ezek, ha egy esetlegesen már megfogant magzatot is kinyírnak! Anélkül, hogy alaposan utánajártam volna a témának, józan paraszti ésszel belegondolva is brutális termékek ezek, amiket nem szabad félvállról venni.


A védekezésnek, mint olyannak, egyébként nem csak a terhesség megelőzése a célja. Egy fél mondat talán elhangzott azzal kapcsolatban, hogy a legbiztonságosabb eszköz az óvszer, mert az a nemi betegségektől is véd, de a 20 perces videó egyébként csak és kizárólag a nemzés ellen irányult. Már pedig, ha már manapság – ahogy ők beállították – fűvel-fával szexel mindenki, akkor nem feltétlenül a terhesség megelőzése kellene, hogy legyen a fő cél. Persze tud rosszkor és rossz embertől jönni a baba, de őszintén: ez ellen nem lehet tenni? Pl. azt, hogy nem bújunk boldog-boldogtalannal ágyba?


És el is érkeztünk a másik témához, ami miatt úgy éreztem, muszáj írnom erről, és amiről a címét is kapta a bejegyzésem. Ugyanis a két lány olyan undorító módon viccelődött azzal, hogy ha nem tetszik egyik módszer sem, akkor várjunk a házasságig… Mintha ez megvetendő dolog lenne. Mintha ez gáz, ciki, nevetséges dolog lenne. Mert ha az osztálytársunk már kilencedikben szexel, akkor nekünk is muszáj követni őt, ugye? És persze minden, jövő nélküli kapcsolatban, esetleg egy éjszakai ismeretség folyamán is meg kell tennünk ezt. Mert nem leszünk menők, és mit fog szólni a szomszéd néni unokájának a kiskutyája?


Kép forrása: ITT


Attól függetlenül, hogy ki hogyan vélekedik erről a kérdésről, és kinek, mennyit jelent a szüzessége, vagy az, hogy hány pasival bújik ágyba, undorító viselkedésnek tartom kinevetni azt, aki komolyan elhatározza azt, hogy megvárja „az igazit” az intimitással. Vagy ha nem is az igazit, az egyetlent, a házastársat, de legalább kivárja, amíg megkomolyodik egy kapcsolat annyira, hogy akár egy gyermekkel is elbírjanak.


Nem gondolom, hogy a szeretkezésnek csak és kizárólag a gyermeknemzés a célja. Boldog házasként nem is mondhatnám, álszent lennék... ;) De azt sem gondolom, hogy az a normális, ha egy videó arról szól, hogy az egyéjszakás kalandoknál az óvszer a legjobb módszer, amúgy meg van ez, meg az, meg amaz. Egyáltalán hogy merülhet fel egy nő fejében, hogy pár perc ismeretség után már az óvszerért kutat? Persze mit is várhat az ember attól a generációtól, aki ezeken a Youtube-videókon nevelkedik, aki gáznak tartja a szüleivel való beszélgetést és inkább olyan nőket tart etalonnak a témában, akik lehet, hogy tíz-tizenöt évvel idősebbek nála, lehet, hogy szórakoztatóak és figyelemfelkeltőek, de az értékrendjük – véleményem szerint – abszolút nem követendő. Már ha van egyáltalán nekik…


Nagyon remélem, hogy a húgaim nem látták ezt a videót, és hogy nem hasonló „példaképek” alapján fogják meghozni a felnőtt döntéseiket. És azt is, hogy akik az ő korosztályukba tartoznak, azok sem ballagnak balgán a hallottak után, hanem gondolkoznak, éreznek, és ki mernek állni a saját – remélhetőleg sokkal okosabb és megfontoltabb – véleményük mellett. Azt is remélem, hogy néhány szülő, akinek a kamasz lányai fel vannak iratkozva ezekre a csatornákra, bele-belenéznek a sztárolt youtuberek videóiba, és ha találkoznak ezzel, leültetik porontyukat és elmondják, hogy nem az erkölcstelenség az egyetlen mód az életre. Hogy a fiúknak sem az a szimpatikus, aki több partnert tud felsorolni, mint ők maguk, és hogy egy normális, komoly kapcsolatban egyetlen férfi sem azt a nőt keresi, aki a legtapasztaltabb…


Annyit hallani, hogy a Youtube a jövő, és már most kezdi átvenni a „hatalmat” a tv felett a fiatalok körében. Ezt ki lehet használni, és aki időben elkezdte, az ki is tudja. Ám abba sokan nem gondolnak bele, hogy mekkora felelősséggel jár ez, és mennyit tudnak a népszerűbbek formálni a fiatalok ízlésén, véleményén és életén. Okosabban kellene ezt kezelni, ha pedig valamiben nem vagyunk példamutatóak, azt nem feszegetni a nézettség érdekében.


Ti mit gondoltok a témáról?

Örökkékékazég

29 megjegyzés:

  1. Mindkét emlitett videót láttam, és ugyanilyen véleményen voltam megnézésük után. Az első informatív és érdekes volt, a második már kicsit kevésbé nyerte el a tetszésem. Túl félválról vett volt és a címmel szerintem szembe ment a tartalom. Értem a videó koncepcióját mert egy másikban elmondták hogy csak két lány csajos beszélgetése a lényege ennek a sorozatnak. De egy viszonylag fiatal nézőkkel rendelkező csatornának jobban kellene szerintem figyelnie arra amit és ahogyan közöl. Viszont láttam egy srác videóját is (őt nem ismerem csak a youtube dobta fel) egy nőgyógyásszal karöltve mutatták be az eszközöket és mindent elmondtak amit tudni kell, mindezt kicsit sem unalmas módon. A videó megérdemel egy piros pontot mindenképpen, és fiatalok számára hasznos is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na őt nem dobta ki nekem a Youtube, pedig akkor ezek szerint van hasznos videó is a témában. Ha ilyesmiről készítenék bármiféle informatív tartalmat, biztos, hogy én is egy nőgyógyásszal karöltve tenném meg. :)

      Törlés
  2. Nem láttam a videókat, csak egy dolgot szeretnék hozzátenni: az esemény utáni (72 órás, sürgősségi) tabletta NEM hat, ha a fogamzás már megtörtént. Nem "nyírja ki a magzatot", pont az a lényege, hogy eltolja pár nappal a tüszőrepedést, hogy a petesejt lehetőleg már ne is találkozzon a spermiumokkal és ne tudjon megfoganni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a helyesbítést. :) Ettől függetlenül brutál hormonadag, ami veszélyes.

      Törlés
  3. Bocs mindenkitől, de azt a két nőt semennyire se bírom. Követem őket néhány hasznos infóért, de az említett videót nem néztem meg végig, de azt hiszem itt az ideje.

    Két évig szedtem alacsony hormon tartalmú tablettát orvosi felügyelettel, most már abbahagytam, azt hiszem bőven elég volt. Egyszer egy esemény utáni tablettát is be kellett vennem, de az baleset volt, akkor még nem terveztünk közös életet a párommal, és hát lecsúszott az óvszer. Az olyan tablettákat is lehet használni, de csak indokolt esetben, és max évente kétszer, nagyon át kell olvasni a mellé kapott leírást, és akár orvoshoz se árt elmenni utána.

    Ezekről a dolgokról bizony fontos beszélni, és nem szabad belőle vicces videót készíteni. Sok gyerek nem tud ilyenről beszélni a szüleivel, és ha ezen akar valamit segíteni az adott Blogger, akkor azt felelősség teljesen tegye. Nem akarom őket leszólni, de közel harminchoz elég gyerekesek.

    Este megnézem azt a videót, és ha nem bánod kibővítem ezt a kommentet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy bánom, örülök, hogy mást is megmozgat a téma! Én sem nézem egyébként őket, beteg voltam múlt héten és mivel ágyhoz voltam kötve, elég sokat nézelődtem jobbra-balra a videók között, valahogy kijött ez is és kíváncsi voltam, hogyan fogják meg a témát. Jobban jártam volna, ha nem kíváncsiskodom. :D
      A gyerekességgel és a felelősséggel kapcsolatban teljesen egyetértek.

      Törlés
    2. Na megnéztem végig. Kb. az első öt percben rájöttem miért is nincs kapcsolatuk. Ők maguk sincsenek tisztában jobban a dolgokkal, mint a célközönség, és nem is érettebbek, legalább is nekem ez jött le.

      A szándékot azért értékelem. :)

      Törlés
  4. Én csak a két csajszi beszélgetős videójára bukkantam rá, így ahogy megfogalmaztad, teljes mértékben egyetértek veled. Nekem a legnagyobb gondot az okozta, hogy a tartós kapcsolat szempontjából egyáltalán nem is akarták megközelíteni a helyzetet (egyértelműen,mert ők nem is merik elképzelni, milyen az), ráadásul, lehet én vagyok ennyire maradi, de a mi házasságunkban, előtte pedig bármelyik párkapcsolatnál fel sem merült,hogy csak a nő védekezik. Az óvszer azért sem merülhetett fel náluk valószínűleg bővebben, mert nem merik elképzelni, hogy a nőnek is lehessen beleszólása. Valljuk be, a csapból is az folyik, a férfiaknak milyen kényelmetlen és élvezetvesztést okoz, hogyha magukra húznak valamit.. mert a nőknek a hormonszabályozás , a szurkálás, tárgyak felhelyezése biztosan nem. Ráadásul érdemes lenne a kedves hölgyeknek legközelebb arról is szót említeni (bár bízom benne, nem is gondolkoznak ilyesmin mostanában), hogy szinte minden 2. nő teherbeesési problémákkal küzd akár szedett hormon tartalmú készítményeket, akár nem (használni viszont semmiképp nem fog). Ha még önként rombolja is a férfi maximális élvezetéért a szervezetét és ezt tartják elfogadottnak, alkalmi partnernél ráadásul, szerintem az a gáz és nem az,hogy valaki mondjuk igyekszik belenyúlás nélkül elkerülni a gyermekáldást. Olyan jó,hogy nem csak én látom így ezeket a megnyilvánulásokat a mai lányoknál. Néha tényleg nem csodálkozom, hogy a férfiak is úgy állnak a dolgokhoz, ahogy..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem csodálkozom. Ha saját magamat nem tisztelem, hogyan várhatnám el bárki mástól, hogy így tegyen velem?

      Törlés
  5. Engem szerencsére a csordaszellem mindig is hidegen hagyott. Öt éve, 20 évesen voltam együtt először a párommal (akivel akkor már vagy 3-4 éve tartott a kapcsolatunk - ezt mondjuk sokan hihetetlennek tartják, pedig nem tudom, miért ilyen szenzáció, ha két embert nem csak a szex mozgat és tart össze, hanem egyéb tartalmas közös programok...). Én már akkor főiskolás voltam, és úgy éreztük, hogy még ha össze is jönne egy gyerkőc - mert hát az óvszer ugyebár kissé lutri... -, már akkor képesek lennénk arra, hogy vállaljuk a felelősséget, megtartsuk és felneveljük őt. Addig, míg ezt nem éreztem, én egyszerűen nem is akartam ágyba bújni senkivel...

    A hormontartalmú védekezési módokat én élből elutasítom (ilyen-olyan okokból kifolyólag - leginkább mert nem akarom a fiatal szervezetemet ilyenekkel terhelni és tönkretenni), sőt olyan is volt a családban, aki miután elkezdte használni a fogamzásgátló injekciót (ami ugyebár azzal jár, hogy a menzesz megszűnik), jóindulatú daganatot okozott nála a vérzés kimaradása... Más esetben a fogamzásgátló tabletta zavarta úgy meg az illető szervezetét, hogy a nyílt utcán esett össze... Hozzáteszem: mindkettőt orvos írta fel, mégis ennyire mellélőttek vele. Nekem ez épp elég elrettentő példa.

    (A videókat egyébként nem láttam, de ezekkel úgy vagyok, hogy mindenképpen szükségesek ilyen felvilágosító célzatú videók - mivel youtube-on lehet a fiatalokat is leginkább elérni - de csak akkor, ha szakszerű felvilágosítás történik... És ahogy kiveszem a szavaidból, itt nem ez történt... :/ Ez pedig így bizony többet árt, mint amennyit használna...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El sem tudom mondani, mennyire jól esett ezt a kommentet olvasni! És nem azért, mert de jó, egyetértesz velem, hanem mert így sokkal kevésbé érzem magam ufónak. Több ízben megkaptam már, hogy konzervatív vagyok, ami egyébként szerintem nem igaz, de azért még mindig inkább azt választom, mint hogy erkölcstelen legyek! :)
      Egyébként mi is vártunk, és ezt nekem sem hitték el, főleg, h a vége felé már együtt éltünk... Viszont sokakkal ellentétben, tiszta a lelkiismeretem, és soha, egy percig sem bántam semmit, amit tettem a kapcsolatomban. Sajnos ez ritka manapság, mert a kamaszokra ezek a videók ömlenek és nem tudják, hogy máshogy is lehet...

      Törlés
    2. Szerintem a konzervativizmus nem itt kezdődik, elvégre te sem azt állítod, hogy maga a szex egy ördögtől való dolog, és elsődleges funkciója a gyereknemzés. :) Nem konzervatív vagy, hanem felelősségteljes - a kettő nem ugyanaz. :) Ez az, ami a fiatalság nagy részénél sajnos hiánycikk. Szabadon játszanak nemcsak a saját életükkel és jövőjükkel, de esetlegesen azzal a pici élettel is, ami az ő felelőtlenségükből származhat... És akkor persze az erkölcsi részéről még nem is beszéltünk... Nagyon kifordított világot élünk, itt az értékrendek már teljesen felcserélődtek. :/

      Törlés
  6. Nem tudom kik az említett hölgyek, milyen videóról van szó, de igen, az ember, ha videókat (is) készít, amit fiatalok néznek zömében, akkor gondolja meg, hogy nem tesz-e nagyobb kárt, mint amekkora a segítő szándéka. Voltam én is tizenéves, tudom, hogy a szexről ciki beszélgetni a szülőkkel, de igenis kell beszélni róla. Az én szüleim mindig nyitottak voltak, simán betehettem az óvszert a bevásárlókocsiba a közös vásárlások során. Azt persze megtanították, hogy olyannak adjam oda magam, akit ismerek, szeretek, megbízom benne. És ugyan az első utólag visszatekintve gáz volt, nem arra a fiúra kellett volna "pazarolni", de a mai napig, emelt fővel, minden szégyenérzet nélkül nézhetek a tükörbe. Mert a szüleim pozitív példát mutattak, mert értékeket adtak át, arra törekszem, hogy felnőve a lányom is hasonlóan büszkén nézhessen majd tükörbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel a hozzáállással meglesz a büszke tükörbenézés! :)
      Egyébként szerintem ha a szülő nem feszeng, és esetleg ő is mesél 1-1 szitut, ami vele történt meg, akkor a gyerek sem fog és ő is szívesen beszél, kérdez, amikor itt az ideje. Márpedig egy felnőtt embernek szerintem tudnia kell beszélni bármiről, a szexet is beleértve. Nem kéne, hogy ekkora gondot okozzon a kommunikáció szülő és gyermek között. :/

      Törlés
  7. Szerintem vannak esetek amikor muszáj a hormontartalmú gyógyszer szedése. Pl anyukám rendszerint elájult a havi bajnál, így annak idején gyógyszerrel orvosolták eme problémát. Én is szedek fogamzásgátlót. Több nőgyógyásszal is beszéltem erről, hogy szedjem vagy mi legyen, mert hirtelen mindenki ellene lett a dolognak. Mindegyik azt mondta, hogy nagyon alacsony a hormontartalma a gyógyszeremnek,hogy nem kell vele leállnom és 1 hónap alatt ki is ürül majd,ha gyereket akarok. Voltak nekem is problémáim és hormonzavarom, így most nem bánom a fogamzásgátló szedését. Azt felejtik el sokan,hogy gyógyszert csak teljes kivizsgálásra írathat fel orvos. Hallok néha sztorikat, hogy ránéz az illetőre aztán felír valamit. Ezt nem lenne szabad, így nem csodálkozom, hogy mindem bajuk van a lányoknal a fogamzásgátlótól. Ettől függetlenül egyetértek a leírtakkal. A két lány videóját nem néztem meg. Goodlike videójába nézem bele aki a nőgyógyásszal készített videót. Elég informatív. Persze még mindig azt gondolom érdemes több nőgyógyásszal konzultálni a védekezés megoldásairól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem feltétlenül a fogamzásgátlók ellen szerettem volna beszélni (írni), bár tény, hogy nem tartom jó dolognak, akármilyen kis hormontartalomról legyen is szó. Inkább maga a videó, illetve a "feküdjünk le mindenkivel, aki él és mozog, csak jaj, nehogy terhesek legyünk" mentalitás akasztott ki.

      Törlés
    2. Kicsit későn találtam rá a posztra, de jobb később, mint soha. Teljesen egyet értek veled! Annyi saját tapasztalatot hozzáfűznék, hogy én évekig szedtem fogamzásgátlót. Egyrészt, mert nélküle olyan fájdalmaim voltak, azokon a napokon, hogy többször elájultam, másrészt az arcomon volt, hogy 9-10 hatalmas és fájdalmas göb alakult ki. Több orvossal is konzultáltam, mind azt mondta szedjem csak, nem lesz gond. Eredmény 28 évesen mélyvénás trombózis. Soha többet nem szedhetek hormontartalmú gyógyszert, ami nem is baj. Viszont minden 25. 26.-napom maga a pokol. :(

      Törlés
  8. Hatalmas piros pont ezért a bejegyzésért, a bátorságért még külön is, mert tisztelem benned többek között, hogy nem tartasz a juhnyájjal, pláne ilyen fontos dologban. Remélem, minél többen olvassák majd a soraidat kedves Betti, és ha már egy kósza gondolatot elültetsz vele egyetlen fejecskében, és ez a gondolat majd a döntő pillanatban sorsdöntő szerephez jut egy fiatal életében, már megérte, hogy leírtad.

    Kézszorítás és ölelés megy a felelősségteljes bloggeri magatartásodért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! <3
      A juhnyáj sosem volt szimpi, semmivel kapcsolatban sem, amiből persze akadnak problémák, így sokszor inkább befogom a szám, de ez a téma nem olyan, amivel játszani lehet. Tényleg, ha abba belegondolok, hogy mindkét húgom a fő korosztályba tartozik a videók nézettségét illetően, és esetleg innen vennének példát, vagy ebből szeretnének tanulni bármit is... Hát nem akarok belegondolni. És most tényleg nem arról van szó, hogy azt mondják egy rúzsra, hogy jó, mert azt kell mondaniuk, hanem konkrét életekbe lehet beleszólásuk, egy abszolút nem példamutató magatartással. Ez kb olyan, mintha én csinálnék egy videót a legjobb fogyókúrás módszerekről, vagy a sport fontosságáról...

      Törlés
  9. Az óvszer, sajnos, nem véd 100%osan a nemi betegségektől, ugyanis, van, ahová nem ér el a gumi. Persze, még mindig jobb, mintha semmit nem használtak volna.
    Elöljáróban leszögezném, hogy mindenki olyan védekezési módszert választ, amely az ő személyes igényeinek és elvárásainak megfelelő.

    Én, személy szerint, Elenivel értek egyet teljesen.
    A hormonális fogamzásgátló módszerek akkor okozhatnak problémát, ha, ahogy az Magyarországon teljesen jellemző és általánosan bevett módszer, az orvos hasraütésszerűen ír fel egyet. A nem megfelelő kórtörténet illetve a szükséges vizsgálatok nélkülözése gyakran okozhatnak komoly problémákat, azonban felnőtt(!!), egészséges szervezetben a szervezet számára jól megválasztott hormonális fogamzásgátlás kis eséllyel okozhat problémát. (Persze előfordulhat, hogy valakiből, sajnos, szabályt erősítő kivétel lesz.) A hormonális fogamzásgátlás nem az ördögtől való, sőt, jól megválasztva és helyesen alkalmazva az egyik legbiztonságosabb és nem utolsó sorban a legkényelmesebb módszer.
    Nem azt szeretném mondani, hogy az egyetlen elfogadható védekezési mód ez, hiszen küönbözőek vagyunk, különböző igényekkel és elvárásokkal. Arra szeretnék rávilágítani, hogy a hormonális fogamzásgátlás "sikeressége" teljes mértékben egyénfüggő. Nem kell tőle félni, bár teljesen érthető, hogy a horrosztorik sokakat kategorikus elzárkózásra késztetnek.
    Azt is fontos tisztán látni, hogy nem létezik olyan dolog, hogy A Fogamzásgátlási Módszer. Nincs egyfajta mód, ami mindenkinek ugyan úgy megfelel, mindenkinek ugyan olyan jó; nem szabad hagyni, hogy társadalmi elvárások, (esetleges tájékozatlanságból adódó) félelem vagy bármi más elriasszon vagy rákényszerítsen minket egyfajta módszer alkalmazására, vagy éppen nem alkalmazására. Természetesen az orvosi ellenjavallat más kérdés.

    Továbbá nem csak a védekezésről kellene nyíltan beszélni, hanem olyan témákról is, hogy milyen vizsgálatokon kell(ene) átesniük a nőknek, ha bizonyos módszerekkel szeretnének védekezni, és amennyiben az orvos ezeket a vizsgálatokat elhanyagolhatónak gondolja, igenis merjenek szólni, merjék kérni őket, akkor is ha a dokinak ez nem tetszik. Továbbá ha az adott módszer, amit az orvossal végül kiválasztottak, mégsem jó, kényelmetlen, problémákat okoz, merjenek visszamenni és másikat kérni, merjék azt mondani, akár többször is, hogy ez nem jó, szeretnének más módszert kipróbálni. Ezt sajnos, tapasztalataim szerint sokan elmulasztják, mert él nálunk az az agyrém, hogy ha az orvos írta fel, akkor biztos jó. Ez nem így van, ők sem tévedhetetlenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit félreértettél szerintem, ugyanis nem a hormonális fogamzásgátlás ellen szól ez a bejegyzés. Számomra elfogadhatatlan a gyakori partnercsere, az egyéjszakás kalandok és minden olyasmi, amiről ők olyan lazán beszéltek, mintha a kenyér megkenéséről lenne szó. Hangsúlyoznám, hogy nem is a témával van problémám, hiszen tök hasznos lenne, Móni videója pl tényleg érdekes és bizonyos értelemben hasznos és figyelemfelkeltő volt. Itt viszont számomra csak az erkölcstelen és éretlen viselkedés jött le, mint mondanivaló, ami abszolút nem példaértékű, és nem kellene követendő példaként kitenni a kamaszlányok elé.

      Törlés
    2. Te értetted félre az én hozzászólásom apropóját, de nem baj :) A hozzászólásom elején szerepel, hogy
      "Én, személy szerint, Elenivel értek egyet teljesen."
      Az érvelésem Eleni hozzászólásából bontakozott ki. Mivel a kislányok videójával nem kívánom szennyezni magam, amennyiben az olyan katasztrofális, mint ahogy leírtad; viszont sok hozzászólásban olvastam kategorikus elzárkózást a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban, amelyről a véleményem, nyilvánvalóan, különbözik az övéktől, ezt szerettem volna megosztani :)
      Sajnos ritka az olyan értelmes, moderált, kulturált hely, mint amilyen a blogod is, ahol mindenféle libsi gyógyszerlobbista krvának való elhordás nélkül megoszthat valaki olyan véleményt is, mint amilyen az enyém.

      Törlés
    3. Nagyon örülök, hogy ezt írod. 1-2 kivételt leszámítva úgy érzem csupa okos és értelmes olvasóm/nézőm van, ami elképesztően jó érzés, látva, hogy másoknál mi a helyzet... Én is szeretek kulturáltan véleményt ütköztetni, és imádom, hogy valóban lehet is itt.

      Törlés
  10. Szerencsére nem láttam ezt a videót, mertbiztosan nagyon kiakadtam volna. A fogamzás/gátlás annyira komoly téma, hogy nem tinglitangli tizen- és huszonévesenek kéne ezzel kapcsolatban tanácsot adni. Max. annyit mondjanak, hogy mindenki forduljon a nőgyógyászához. Mindegyik védekezési formának van bőven hátránya, kockázata, és a fiatalok ezekewt nem hajlandóak figyelembe venni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttad a videót, így nem is tudod, mi van benne. Véletlenül sem tanácsadás... Gyakorlatilag az történik, hogy felsorolnak x számú módszert, amiket nagy vihogások közepette megneveznek, de sem az eszközt, sem a veszélyeit, de még csak az előnyeit sem fejtik ki. Gyakorlatilag ha két 12 éves lány elé odatennél 3 fényképet és leírást, hogy ezt ki húzza fel, ezt meg hogyan helyezik be, akkor ők komolyabbak lennének szerintem. Márpedig ez nem az a téma, amiről vihogva kellene nyilatkozni.

      Illetve, ahogyan írtam fentebb is több válaszban, számomra a haszontalanság mellett az erkölcs teljes hiánya az, ami kiverte a biztosítékot. Szomorú, hogy mennyi fiatal ad ezeknek a nőknek (??) a véleményére.

      Törlés
  11. Én is szedtem fogamzásgátlót, s habár már tartós kapcsolatom volt (akkor még barátom, most már férjem), nem a teherbeesés elkerülése miatt szedtem, hanem a menstruációs görcseim erőssége miatt. Anyukámtól örököltem, vele ugyanez volt fiatal korában és neki is fogamzásgátlót írt fel a doki. Egyébként nagyon alapos vizsgálatom volt, korrekt volt az orvos. Két éve hagytam abba a szedését mert bőven akartam időt adni a ciklusomnak és a hormonjaimnak, hogy visszaálljanak a normális mederbe.
    A két lány videója pedig hihetetlen. Pont az ilyen "okosság" alapján hiszik azt a lányok, hogy ha elkérnek egy-két szemet a barátnőjük gyógyszeréből, akkor az majd jó lesz nekik is, vagy orvosi vizsgálat nélkül ők is ugyanazt kezdik el szedni, mert ha XY-nak jó, akkor neki is.
    Az erkölcs ingatag talaj, mert mindenkinek máshol áll a képzeletbeli mérce. Én nem mondom azt, hogy ciki várni az esküvőig, de azt sem hogy nem ciki. Mindenki maga dönti el, hogy mikor, hol és kivel csinálja, viszont nagyon sokan manapság elfelejtik, hogy a testi fejlettségen kívül szellemi és érzelmi fejlettség is szükséges egy ilyen fajta kapcsolathoz, legyen az hosszútávú vagy egy éjszakás.

    Majdnem lemaradt: A videó nézése közben úgy éreztem magam, mint egy általános iskolai felvilágosító órán, ahol folyamatosan vihognak a fiúk és a lányok. Nem tudom, lehet én vagyok már nagyon öreg, de én képes vagyok röhögés nélkül beszélni egy ennyire komoly témáról, még ha az "tabunak" is számít a XXI. században. Ez így komolytalan és hiteltelen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem te vagy öreg, vagy ha mégis, akkor én is az vagyok. Meg az voltam már 15-6 évesen is, mert én az általad is említett órákon sem vihogtam. Na mindegy, nem fogom az érzelmi és értelmi intelligenciájukat sem elemezni, nincs is közöm hozzájuk. Csak remélni tudom, hogy nem sokan tekintik őket példának etéren.

      Törlés
  12. Szia! Itt arról a videóról beszélsz, amikor a lányok úgy beszélnek a foggátló szedéséről, hogy azt sem tudják mi a különbség a mensi és a megvonásos vérzés között? Mert az tényleg nagyon felháborító volt! Kb ötször kezdtem neki, mert mindig felhúzott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról van szó, igen. Hihetetlen, hogy 30-hoz közel mennyire infantilisan viselkednek néhányan.

      Törlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)