Halloween



Az utóbbi években minden októberben egyre több és több Halloween-nel kapcsolatos videót, blogbejegyzést, és egyéb, hivatalos(abb) online média felületeken is megjelenő cikket talál az ember. Nem is jó szó a „talál”, hiszen nem kell ezeket keresni sem, egyszerűen belehányják a képünkbe itt is, ott is. Nincs olyan zöldséges, ahol ne jelenne meg a „Halloween tök” nevű árucikk, és bizony a Tescoban sem sétáltam úgy évek óta, hogy ne akadtam volna bele ebben az időszakban néhány denevérbe, boszorkánysapkába vagy pókhálóba. A Facebookon is terjednek az ilyen-olyan tippek, amiket ha 1-1 nagyobb látogatószámú oldal oszt meg, oltári nagy kommentháborúk szoktak kialakulni. Olyan kommentháborúk, amikbe beleütközve csak fogja a fejét az ember, mert hihetetlen, hogy egy nyamvadt töklámpás milyen érzelmeket vált ki a Halloweent szerető és nem szerető emberekből egyaránt.


Kép INNEN


Akik mellette vannak, általában a bulinak, a szórakozási lehetőségnek örülnek. Egyre több ilyen kommentben olvasom azt is, hogy ők direkt nem mennek ebben az időszakban a temetőkbe, mert a sok ál(?)kereszt(y)én(y) is csak ilyenkor jár. Szeretnek tököt faragni, mert kreatív tevékenység, szeretnek beöltözni, bulizni, jól érezni magukat, és a halottakon való siránkozás helyett inkább „jól beb*sznak és telehányják a vámpírjelmezüket”. Ezt egy kb 15 évesnek kinéző profilképű lány írta…


Az „ellenzék” többek közt azzal érvel, hogy ez Mindenszentek ünnepe, és igenis temetőbe kell menni és a halott rokonokról, barátokról megemlékezni. Gyakran előjön az is, hogy „majd ha az amerikaiak eljönnek a busójárásra”, meg hogy „ez is olyan baromság, mint a Valentin-nap”.


Szerintem valahol mindkét fél érthető. Hiszen ki ne szeretné jól érezni magát, vagy kreatívkodni kicsit? Emellett pedig tényleg dühítő az elbutuló társadalom és az Amerika-majmolás. Apropó, Amerika. Utánajártam a témának, hiszen hitelesen próbálok írni. Ez az ünnep NEM amerikai!


A Halloween egy ősi KELTA ünnep, amit az Írországban és a Skóciában élő törzsek kezdtek kialakítani. A mezőgazdasági új évet ünnepelték, mert október végére végeztek a termények betakarításával és feldolgozásával. Emellett – a legenda szerint – ezen a napon kerül egymáshoz legközelebb a holtak és az élők világa. Október 31-én visszatérnek azok a bűnös lelkek közénk, akik valami miatt nem juthattak a Mennyországba, és ezen a napon jóvá tehetik a bűnüket. Ekkor az emberek – a jogos félelem miatt – eloltották otthonaikban a tüzet, hogy a fény ne csalja oda a szellemeket. Maguk is beöltöztek ijesztő maskarákba, hogy megtéveszthessék a gonosz lelkeket. Egy közös tüzet gyújtottak a papok, aminek parazsából hajnalban a falu minden lakosa kapott egy adagot, hogy az megvédje őket az elkövetkező évre.


Afelhőkfölöttörökkékékazég (@orokkekekazeg) által közzétett fénykép,


A töklámpás egy egészen különálló történet, ami egy Jack nevű részeges kovácshoz kötődik. A hiedelem szerint, mikor eljött érte az ördög, hogy magával vigye, megviccelte azt. Felküldte egy fa tetejére, közben pedig egy keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög számára irtózatos dolog a kereszt érintése, nem tudott lejönni a fáról. Csak úgy jöhetett le, miután megígérte Jack-nek, hogy békénhagyja és tovább élhet. Mikor végül emberünk élete véget ért, nem engedték be a Mennyországba az iszákossága miatt, ám a pokolba sem, amiért korábban megviccelte az ördögöt. Végül kapott egy mécsest a pokol tüzéből, hogy ne bolyongjon a sötétben a 2 világ között, amit egy kifaragott zöldség belsejébe rejtett.


Visszatérve napjainkhoz és a 2 részre szakadáshoz, őszintén szólva nem értem. Nem értem egyik fél agresszivitását sem. Nem értem, hogy miért nem lehet elfogadni a másik véleményét és sárdobálás nélkül odébbállni. Sajnos, vagy nem sajnos, ezt mindenki döntse el maga, valóban rengeteg dolgot átveszünk más országok népétől. Rengeteg olyan kifejezés van, amit sorozatokban/filmekben/Youtube-videókban hallunk és átveszünk, mellette pedig rengeteg olyan is, amit nagyanyáink még használnak, mi azonban már nem is ismerjük jelentésüket. De nem ez volt régen is? A fele szavunk török (tyúk, tenger, bársony)  jövevényszó. Azért, mert 500 évvel ezelőtt vettük át őket, attól még ugyanez történt. És ugyanez a francia (randevú, kosztüm, dekoltázs) vagy az angol (dzseki, hobbi, konyak) nyelvről is elmondható. A nyelv folyamatosan változik és fejlődik. És ugyanez igaz az ünnepekre is.


A férjem falujában még mikor összejöttünk (7 éve) felkerekedtek a fiúk húsvétkor, felvették a fekete nadrágot és a bő inget, vitték a vödröket és a patakból a vizet, ami később a lányok fején landolt. Ez a korosztály szépen lassan megnősült, apa lett, így a hagyomány is kikopott. Pedig most is vannak fiatal fiúk, csak ők már nem viszik tovább a dolgot. Valószínűleg a busójárás mellett kampányoló fenti komment írója sem járt a közelmúltban ezen a furcsa felvonuláson. De akkor hogyan várhatja el bárki is, hogy eljusson külföldre ezekből a hagyományokból valami, ha mi sem tartjuk meg őket? Az amerikaiak annyival többek és szerethetőbbek, hogy imádják a saját ünnepeiket és szeretnek róluk beszélni. Valószínűleg ha az amcsi youtuber úgy viszonyulna a Halloween-hez, mint mi a húsvéti locsolókhoz, akkor nem is tudnánk erről az ünnepről...


Nyilván nem fogom megváltani a világot ezzel a poszttal, de még csak a közvetlen környezetemet sem. Sőt, magamat sem, mert bár van véleményem, most inkább a tényekre próbáltam rávilágítani. De úgy gondolom, fontos volt ennek utánanézni és írni is róla, mert ha csak egy utálkozó kommenttel kevesebb születik – bármelyik oldalon is áll az illető – akkor már egy picit nagyobb a béke ezzel kapcsolatban.



Ti mit gondoltok erről?

Örökkékékazég

7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a poszt, főleg az érdekességek, legendák.
    Én őszintén szólva nem rajongok a Halloween-ért, én Mindenszenteket ünneplek. Emiatt nem is nézem meg a kreatív és jelmezes videókat, de messze álljon tőlem, hogy ezért bántsak valakit. Sőt tököt faragni is szerettem régen, most pedig egy kék rúzst is rendeltem, igaz még sosem mentünk ilyen buliba, de legyen. Teljesen nyitott vagyok.
    Na de ez én vagyok, tőlem mindenki elfér a saját portáján. :D Azért fura, miért esik sokaknak nehezére elfogadni a másikat, legalább egy ilyen egyszerű dologban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fura világban élünk sajnos... :/ Nekem egyébként tök semleges, bár mostanában kezd nagyon sok(k) lenni, meg őszintén szólva, nem igazán értem pl a Youtube-on, h miért kell mindenkinek full ugyanazt a véres, sebes, szétcibált sminket elkészíteni. Fel lehetne fogni kicsit kreatívabban a dolgokat. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól összefoglaltad és tényleg sok érdekesség volt a bejegyzésben! :)
    Én is sokkal inkább a Mindenszenteket ünneplem, közelebb érzem magamhoz, családi szokás, hogy kimegyünk a temetőbe és megemlékezünk a hallottainkról, kicsit elcsendesülünk... ha már adott rá egy munkaszüneti nap. A természet is gyönyörű ilyenkor, akár temetőből nézve, akár erdőből... A Halloweennel semmi bajom, de én valamiért mindig elmentem mellette... sokkal hamarabb esek karácsony őrületbe nov 1 után, és ezt várom is mindig :D
    De természetesen ha valaki csak a Halloweent ünnepli, azt is el kell fogadni, mert miért ne fogadjuk el a másikat...
    Majd ha gyerekeim lesznek, igyekszem őket sokkal inkább a Mindenszentek ünnepének tiszteletben tartására nevelni, sok minden úgyis ekkor dől el, hogy ki mit hoz otthonról. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Karácsonyi őrület november elsejétől? Kispályás vagy, én már augusztus végén azért várom a szeptembert, mert akkor vége a nyárnak és jön a karácsony. :D :D

      Otthonról is tanul a gyerek, de pl én voltam olyan oviban gyakorlaton ezer éve, ahol televolt októberben denevérekkel meg pókhálókkal a csoportszoba. Megköszöntem a lehetőséget és átkértem magam egy másik oviba. :D

      Törlés
    2. :DDDD
      najó, várni már szeptember óta várom, de az őrület, csak nov 1 után kezdődik :D

      Törlés
  3. Tény, elég megosztó téma.

    Engem a szüleim úgymond a Mindenszentek ünnepére "neveltek",a szokásos temetőbe járással, ami akkor nem igazán érdekelt, de -sajnos, nem sajnos- fel se nagyon fogtam a jelentőségét.
    Már gyerekként is tudtam, hogy van Halloween (Két tojás száz bajt csinál című volt az első ilyen fejtágítóm. :)), de különösebb jelentőséget nem tulajdonítottam neki. Persze sajnáltam, hogy nálunk nincs kifejezetten hagyománya, de az is inkább csak az édesség és beöltözős része miatt volt. :D

    Igazából most is, ha valaki azt mondja nekem, hogy október, akkor egyből Halottak napja/Mindenszentek jut eszembe -de ez szerintem a neveltetés miatt általános-, ettől függetlenül, ha úgy alakul szívesen "megünneplem" a Halloweent is (pár éve voltunk barátokkal ilyen témájú buliban, idén szintén tervezünk menni egy házibuliba.)

    Azt nem fogom megérteni, hogy miért kell köpködni a másikra folyamatos jelleggel.
    Én -ahogy fentebb már írtam-, gyakorlatilag mindkettőt ünnepelem, és érdekes módon nincs problémám azzal, ha valaki csak AZT vagy EZT szereti/ünnepli/fogadja el.

    És itt nagyon nagyon halkan jegyezném meg, hogy Magyarországon alapvetően nem fogadják el az emberek a különböző szubkultúrákat sem. Vagyis, ami kicsit is más, mint megszokott. (Nem szeretném elvinni más irányba ezt az egészet, vagy vitát szítani, tényleg!)
    Mint animés sajnos ezt látom. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, mennyit tudnék erről én is mesélni! Elfogadás nulla kb az emberek nagy részében. Én kórusos voltam, az ugye ciki dolog... A fősulin a legfiatalabb voltam a csoportban, ott 2 tanár szólt be emiatt. Ja, meg alig 20 évesen férjhez is mentem, ez is mekkora baklövés! Arról már nem is beszélve, hogy keresztyén vagyok. :D :D

      Törlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)