Gyakran előfordul, hogy sietni
kell a vacsikészítéssel, mert napközben nem volt időm főzni, esetleg nem voltam
itthon aznap, vagy éppen hétvége van, Cicc is itthon és rohangáltunk egész nap
jobbra-balra, majd hazaesünk fáradtan és egyikőnk sem érez magában egy
normális, órákig tartó főzőcskézéshez energiát. Ilyen esetekre persze van sok
megoldás: a legegyszerűbb a pizzarendelés, a
második a különböző mirelit húsok sütése, de valljuk be: egyik sem túl
jó megoldás. Vagy legalábbis nem túl gyakran. Ilyen alkalmakra van néhány olyan
receptem, amik villámgyorsak, borzasztó egyszerűek és max. 20 perc alatt
elkészülnek. Szóval Jamie 15 perces kajái után szabadon: Betti egyik kedvenc 20
perces kajája következik. :)
A sajtlevesnek rengeteg változata
van, sokan virslit tesznek bele, vagy zöldségeket, van, aki tejszínnel készíti,
van, aki tejföllel… Lehet vele játszani persze, én viszont a legegyszerűbb,
alapreceptet szoktam elkészíteni, amit aztán lehet variálni, ha szeretné
valaki. Mi általában nem szoktuk, mert így simán, önmagában is isteni. :)
A hozzávalók:
50 g vaj
2 db tömlős sajt (lehetőleg ne a
legolcsóbb, legművibb darabot válasszuk)
1 dl tejföl
só/vegeta, bors, majoranna, ha
szeretjük: csili
1 ek. liszt
víz
30 dkg reszelt sajt
pirítós/kruton
Elkészítés:
A vajat beledobom a lábasba és
alacsony hőfokon, kevergetve felolvasztom. Fontos, hogy kevergessük, figyeljünk
rá, mert nagyon könnyen odaég. Ha már teljesen folyós a vaj, mehet bele a
tömlős sajt. Ez lehet natúr, füstölt, snidlinges, csípős, bármilyen, amelyiket
szeretjük. Én általában egy natúrt + egy füstöltet szoktam használni, így kicsit
füstös lesz, de nem lesz túl tömény. Miután ez is teljesen folyékonnyá vált,
annyi vizet teszek bele, hogy otthagyva a tűzön, ne égjen le (kb fél dl). Egy kisebb
keverőtálba beleteszem a tejfölt és a lisztet, alaposan elkeverem és a
fűszereket is ide szoktam beleszórni. Addig higítom vízzel, míg teljesen
folyékony és egynemű nem lesz a masszám, hiszen a liszt és a tejföl teljesen,
csomómentesen kell, hogy belekeveredjen a levesünkbe. Ha már teljesen folyékony
a tejfölös keverék, mehet ez is a lábasba, majd habverővel, alaposan elkeverem.
Folyamatosan figyelem, mozgatom az egészet, majd forrás után 2-3 percig főzöm
és elzárom.
A sajtot lereszelem és a leveses
tányér aljára halmozom, erre szedem rá a forró levest, ami azonnal megolvasztja
a reszeléket, így isteni, nyúlós állagot adva a levesnek. Pirítóssal tálalom.
Ha kipróbáljátok, mindenképp írjátok meg, hogy ízlett,
bár nem hiszem, hogy van olyan, aki ezt ne szeretné. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)