Egyszerű és villámgyors sajtleves



Gyakran előfordul, hogy sietni kell a vacsikészítéssel, mert napközben nem volt időm főzni, esetleg nem voltam itthon aznap, vagy éppen hétvége van, Cicc is itthon és rohangáltunk egész nap jobbra-balra, majd hazaesünk fáradtan és egyikőnk sem érez magában egy normális, órákig tartó főzőcskézéshez energiát. Ilyen esetekre persze van sok megoldás: a legegyszerűbb a pizzarendelés, a  második a különböző mirelit húsok sütése, de valljuk be: egyik sem túl jó megoldás. Vagy legalábbis nem túl gyakran. Ilyen alkalmakra van néhány olyan receptem, amik villámgyorsak, borzasztó egyszerűek és max. 20 perc alatt elkészülnek. Szóval Jamie 15 perces kajái után szabadon: Betti egyik kedvenc 20 perces kajája következik. :)



A sajtlevesnek rengeteg változata van, sokan virslit tesznek bele, vagy zöldségeket, van, aki tejszínnel készíti, van, aki tejföllel… Lehet vele játszani persze, én viszont a legegyszerűbb, alapreceptet szoktam elkészíteni, amit aztán lehet variálni, ha szeretné valaki. Mi általában nem szoktuk, mert így simán, önmagában is isteni. :)

A hozzávalók:

50 g vaj
2 db tömlős sajt (lehetőleg ne a legolcsóbb, legművibb darabot válasszuk)
1 dl tejföl
só/vegeta, bors, majoranna, ha szeretjük: csili
1 ek. liszt
víz

30 dkg reszelt sajt
pirítós/kruton




Elkészítés:

A vajat beledobom a lábasba és alacsony hőfokon, kevergetve felolvasztom. Fontos, hogy kevergessük, figyeljünk rá, mert nagyon könnyen odaég. Ha már teljesen folyós a vaj, mehet bele a tömlős sajt. Ez lehet natúr, füstölt, snidlinges, csípős, bármilyen, amelyiket szeretjük. Én általában egy natúrt + egy füstöltet szoktam használni, így kicsit füstös lesz, de nem lesz túl tömény. Miután ez is teljesen folyékonnyá vált, annyi vizet teszek bele, hogy otthagyva a tűzön, ne égjen le (kb fél dl). Egy kisebb keverőtálba beleteszem a tejfölt és a lisztet, alaposan elkeverem és a fűszereket is ide szoktam beleszórni. Addig higítom vízzel, míg teljesen folyékony és egynemű nem lesz a masszám, hiszen a liszt és a tejföl teljesen, csomómentesen kell, hogy belekeveredjen a levesünkbe. Ha már teljesen folyékony a tejfölös keverék, mehet ez is a lábasba, majd habverővel, alaposan elkeverem. Folyamatosan figyelem, mozgatom az egészet, majd forrás után 2-3 percig főzöm és elzárom.




A sajtot lereszelem és a leveses tányér aljára halmozom, erre szedem rá a forró levest, ami azonnal megolvasztja a reszeléket, így isteni, nyúlós állagot adva a levesnek. Pirítóssal tálalom.


Ha kipróbáljátok, mindenképp írjátok meg, hogy ízlett, bár nem hiszem, hogy van olyan, aki ezt ne szeretné. :)

Örökkékékazég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)