Arcápolási kisokos – mi-micsoda?



Néhány évvel ezelőtt a ma kapható kozmetikumok nagyon kis hányada volt elérhető. Egyrészt mert a sok új technológia és összetevő miatt újabb és újabb formulákkal rukkolnak elő a cégek, másrészt pedig mert az internetnek és a rengeteg webshopnak köszönhetően manapság szinte ugyanolyan könnyedén tudunk beszerezni egy-egy terméket Koreából, vagy Ausztráliából, mint a sarki drogériából. Ezáltal kinyílt a világ a kozmetikum-mániások előtt, szabadon rendelhetünk bármit, ami csak megtetszik egy vélemény, vagy akár csak a megnyerő csomagolás alapján. Azonban bármennyire is próbál az ember haladni a korral, nem mindig követhető könnyen a sok változás. Sok az új formula, sok az olyan dolog, ami külföldön már nem új, de hozzánk csak mostanában jut el…



Bevallom, én sem tudtam pontosan sokáig, hogy mi a különbség pl. szérum és esszencia, vagy maszk és pakolás között. Magamat éreztem cikinek ilyenkor, hiszen ezekkel a termékekkel kelek és fekszem, ezekről beszélek vagy írok napközben, hát igazán illene tudni, hogy mik is ezek pontosan, nem? DE! Lássuk, mire jutottam!

A terméktípusokat nem a használat sorrendjében, hanem betűrendben fogom felsorolni, ez tényleg egy kisokos jellegű dolog lesz, nem arcápolásos poszt! Az majd videó formájában jön valamikor, fele (harmada?) ennyi termékkel. :)



Bőrradír:
Egyfajta fizikai hámlasztó, ami az elhalt hámsejteket és bőrdarabkákat távolítja el az arcról. Darabos, szemcsés termék, érezhetően radírozza a bőrünkről le a felesleget. Vannak műanyagszemcsés és természetes, cukorral, vagy magokkal gazdagított változatok. A testradírokhoz képest gyengédebbek a radírozó részecskéi, így kíméletesen távolítja el a feleslegessé vált bőrdarabkákat, ezzel bársonyos, puha bőrt eredményezve. Hetente egyszer ajánlott használni, sűrűbben irritációt okozhat.




Éjszakai krém:
A nappali hidratálóknál valamivel zsírosabb, vastagabb, nehezebben beszívódó krém. Reggelre tökéletesen beszívódik, nem kell lemosni, csak a szokásos arctisztítási folyamatokat kell elvégezni reggel.


Éjszakai pakolás:
Szintén a hidratálás és a bőrünk éjszakai megszépítése a cél, ez azonban hagy egy vékony filmréteget a bőrön reggelre, amit célszerű reggel lemosni. Nem olyan, mint egy lehúzható, vagy sima, lemosós vastag pakolás, hétköznapi értelemben ez is inkább krémnek számít, de nem árt reggel lemosni.


Emulzió:
A nappali arckrémekhez nagyon hasonló hidratáló termék, kicsit hígabb textúrával, könnyű eldolgozhatósággal. A bőr könnyen beszívja, nem ül rajta percekig.


Esszencia:
Valahol a tonik és a szérum közt van félúton: rengeteg hatóanyag van benne, könnyű, gyorsan beszívódó, híg állagú termék. Azonnal látszik a változás, hirtelen fiatalítja és a hidratálja a bőrt. Vízszerű állaga miatt rendkívül gyors eszköze a bőrünk táplálásának.


Fátyolmaszk:
Papír és textil közti állagú, az arc nyílásait szabadon hagyó maszk, ami erős, koncentrált hatóanyagban úszva érkezik a használójához. Erőteljes, intenzív hidratálást nyújt, rengeteg fajtája kapható a legegyszerűbb, csak hidratálást ígérőtől a komolyabb ránctalanító vagy pórusösszehúzó változatokig. Heti 1, max 2 alkalommal ajánlott használni.


Habzó arctisztító:
Általában géles állagú termék, amit a benedvesített arcon kell felhabosítani. Alaposan eltávolítja a sminket és a szennyeződéseket, de általában hajlamos a bőr szárítására. Nem ápol, nem nyugtat, nem hidratál, csak és kizárólag tisztít. Azt viszont remekül végzi, alaposabban, mint. pl az oly népszerű micellás vizek. Személyes tapasztalatom szerint érdemes minden másnap használni, így nem is szárítja túl a bőrt, de el is végzi a tisztítást, így a micellás víz után esetlegesen arcon maradt szennyeződéseket rendszeresen eltávolíthatjuk vele.


Hámlasztó:
A köznyelv a bőrradírokat is ide sorolja, azonban hivatalosan a kémiai hámlasztókat nevezzük így. Valamilyen maró, savas anyagot tartalmaz, mely radírozás és szemcsék nélkül, többnyire csípő, égető érzés kíséretében távolítja el a bőr elhalt, felső rétegét. Körültekintően, okosan szabad csak használni, mert komoly sérüléseket is okozhat magának az ember lánya. Az említett sav lehet tejsav, glikolsav, de akár gyümölcssav is, terméktől függően. (Nekem ez tök bizarr.)




Kétfázisú sminklemosó:
A szemsmink eltávolítására alkalmas kétfázisú termék. Egyik alkotóeleme olaj, a másik vízszerű. Ezeket alaposan összerázva kell vattakorongra tenni, majd óvatosan, dörzsölgetés nélkül leáztatni a szemsminket. Az olajosság miatt csak szemkörnyékre ajánlatos használni, máshol pattanásokat okozhat. Érdemes ezzel kezdeni a sminkeltávolítást.


Maszk:
Sok fajtája van, ami közös bennük, hogy 5-20 perc közötti időtartamig kell az arcbőrünkön hagyni, a szemkörnyék elkerülésével, majd alaposan el kell távolítani. Bizonyos fajtáik lehúzhatóra száradnak, másokat vízzel, esetleg arctisztító kendővel tanácsos leszedni. Intenzíven, koncentráltan ápolják a bőrt, a fátyolmaszkokhoz hasonlóan többféleképpen. Heti 1-2 használat javasolt.


Micellás víz:
Csak pár éve van piacon, mégis talán a legelterjedtebb sminkeltávolító termék manapság. A micellák olyan kis elemek, melyek magukba szippantják a szennyeződéseket és a sminket, egyfajta kosz-mágnesként működnek. A mindennapi rutinba beépíthető, de sokszor nem elegendő a tisztítás, amit végez. Reggeli arctisztításnak tökéletes választás.


Nappali krém:
Többféle állaggal és illattal kapható hidratáló termék, melyet reggel ajánlott használni. Ez a legelterjedtebb arcápoló készítmény, és talán a legrégebb óta használt is. Vannak simán hidratáló, fényes, vagy matt hatást biztosító, ráncfeltöltő, pórusösszehúzó és egyéb fajták is.


Pakolás:
A köznyelvben a maszk és a pakolás megegyező, azonban a pakolás a gyári, boltban vásárolt maszkokkal szemben inkább a házi, otthon kutyult készítményekre utal. Rengeteg recept van az interneten, legnépszerűbb összetevők a méz, a joghurt, a tojás és az uborka, de millió és egy hozzávalót tehetünk bele, igény szerint. Általában ezeket is 5-20 perc közti intervallumban ajánlatos használni, majd alaposan el kell távolítani. Heti 1-2 használat javasolt.




Sminklemosó kendő:
A legegyszerűbb – és egyben legkevésbé alapos – sminkeltávolításra szolgáló eszköz/termék. Áztatott, textil és papír állag közötti kendőkről van szó, általában popsitörlő-jellegű csomagolásban. Elvileg elbánik a szem és az arcsminkkel is, így utazáshoz megfelelő lehet, de nem végez alapos tisztítást, emiatt hosszútávon nem javaslom. Van micellás és krémes verzió is, itt mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy melyik márka nedvessége, darabszáma és hatása a legmegfelelőbb.


Szemkörnyékápoló
Nem visszafordításra, hanem megelőzésre hivatott termék. A szem alatti részre és a szemhéjra érdemes felvinni, lehetőleg nem ráncgyártó, húzogató-gyűrögető, hanem apró, ütögető mozdulatokkal. A legjobb, ha erre a célra a hüvelykujjunkat használjuk, mert az a legpuhább. Minél előbb el lehet kezdeni használni, mert az extra hidratálás sokat segíthet a ráncosodás kitolásában.


Szemránckrém:
Ez már a valós problémára keres megoldást, több-kevesebb sikerrel. Intenzíven hidratáló, zsíros, általában híg krémről beszélhetünk, mely a már kialakult ráncok felöltésén, a bőr kisimításán segít. Vagy nem.


Szérum:
Hasonló az esszenciához, de hatóanyagában sokkal gazdagabb, koncentráltabb. Többféle is sorakozhat egyszerre otthon, ugyanis speciális felhasználási módra lett kifejlesztve midnen egyes darab. A leggyakoribbak a folthalványító és a bőr öregedését gátló szérumok, de van a pattanások eltüntetésére hivatott verzió is.


Tisztító tej:
Sminklemosó termék, a micellás vízre lehet opció. Krémes, kellemes állaga van, megfelelhet szem- és arcsmink eltávolítására is. Jobb a víznél, mert hidratáló hatása is van, száraz bőrűeknek előnyös lehet a használata.


Tonik:
Az arc megtisztítása és a hidratálási, táplálási folyamatok közötti lépésként használandó, vízszerű, híg folyadék. Alapvetően a bőr pH-értékét hivatott visszaállítani a normális értékek közé, ezáltal felkészíti az arcbőrt a tisztítás után a hidratálásra. Rengeteg verzióban kapható: vannak sima, pH-visszaállító, hidratálást nyújtó, és kifejezetten pattanásos vagy mitesszeres bőrre való változatok is. Száraz bőrűeknek érdemes alkohol-mentes verziót választani.




Remélem, tudtam segíteni kicsit eligazodni a kavalkádban. Számomra mindenképp hasznos volt utánanézni a dolgok pontos meghatározásának, hiszen pl. a szérum és az esszencia főként a keleti nők arcápolásában foglal helyet, nem égett úgy bele (még) a tudatunkba, ahogy a többi, hétköznapi(bb) termék.



Ha kihagytam valamit, írjátok meg kommentben, utánajárok szívesen! :)

Örökkékékazég

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés.:) Jól összeszedtél mindent, érthető volt sok infóval lettem gazdagabb. Mostanában sok ilyen típusú posztot olvastam/kutakodtam a témában mert szeretnék minél több figyelmet fordítani a bőrömre. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, elég sok energiám benne van, mert nem szerettem volna hülyeséget írni, úgyhogy jól esik, hogy hasznosnak találod. :)

      Törlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)