A 10 legjobb epres dolog



Az elmúlt hétvége alapvetően két program körül forgott: epret szedtünk és lekvárt főztünk belőle. Persze semmi sem úgy történt, ahogy elterveztük, hiszen mire odaértünk a „Szedd magad!” akció helyszínére, többnyire félérett gyümölcsök voltak már csak a földön, ráadásul nagyon meleg volt… Végül kb. egy kilót sikerült összeszedni, amik egészen elfogadható érettségűek voltak, aztán a tervezett lekvármennyiséghez még hiányzó gyümit megvettük egy út széli árusnál. A főzés sem a szokásos medrében zajlott, ugyanis eddig mindig együtt végeztük el ezt a folyamatot. Mivel én tartósítószert nem használok, fertőtlenítéssel őrzöm meg a lekvárok és befőttek szavatosságát, aminek az a lényege, hogy amint megtelt egy üveg, fejre kell állítani, így a forrásban lévő cucc gyorsan kinyírja a bacikat, amik esetleg az üvegben maradtak a mosogatás után. Ez könnyebb, ha ketten vagyunk, az egyik szedi a lekvárt, a másik fordítgatja az üvegeket, de most egyedül maradtam, mert Ciccnek halaszthatatlan Tankcsapda-koncert teendője volt. :) No ennyit a múlt hétvégéről, most pedig jöjjön a 10 epres kedvencem. :)





1. Az íze. Persze ez a legnyilvánvalóbb mind közül, hiszen egy ehető gyümölcsről van szó, de mégis ki kell emelnem. Az egyik – ha nem a legnagyobb – kedvenc gyümölcsöm, simán meg tudnék belőle enni minden este 25-30 dkg-t. :) Ha édes, ha savanyú, jöhet, én szeretem az első, tök éretlen Tescoban kapható márciusi adagokat is, és nyilván a mostanában beérő édes, puha verziót is. :) Sosem ízesítem, szerintem fölösleges akár cukorral, akár tejszínnel, akár csokival elrontani, hiszen önmagában is mennyei.


2. Az illata. Már-már betegesen szeretem ezt az illatot, de érdekes módon eperből csakis az igazit szeretem. Míg málnából, dinnyéből, vagy barackból szuperül elvagyok a művibb illatokkal is, ennek a finomságnak csak úgy szeretem az illatát, ha közvetlenül a gyümölcsből jön. Ha van itthon, evés nélkül is a konyhában tétlenkedek egész nap, csak hogy érezzem. :)


3. A Skinfood epres arcradírja. Éles váltás volt, bocsi. :D Ha csak egy arcápolási termékhez ragaszkodhatnék további életem során, ő lenne az. Hihetetlenül finom illata van, szuperül radíroz, nem irritál, nem karistol, nem hagyja ott az elhalt hámsejteket. Olajos állaga miatt remekül hidratálja is a bőrt. Kinézetre olyan, mintha egy üveg lekvárt nyitna ki az ember, a hatása pedig mesés. Ennél több nekem egyetlen arcradírtól sem kell.





4. A leggazdaságosabb lekvár alapanyag. Sokféle lekvárt főztem már, sokféle gyümölcsből. Készítettem körtéből, narancsból, sárgabarackból és meggyből, különféle ízesítéssel, így elmondhatom: ha nem is egy nagymamáéval egyenlő mértékben, de van tapasztalatom a témában. Minden lekváromat megbolondítom valamivel: a körtéhez fahéj vagy fehérbor kerül, a narancshoz szegfűszeg és fahéj, a barackba vaníliát és szintén fahéjat teszek… Az eper az egyetlen olyan gyümi, ami szerintem nem igényel semmi cifrázást. Persze lehet kreatívkodni vele, el tudom képzelni csokival, vaníliával, de akár valamilyen alkoholos megoldással is, de alapvetően nincs hiányérzetem akkor, ha nem kerül bele semmi extra. Sőt… ha igazán érett gyümölcsöt szerzünk be, cukor sem kell bele (vagy legalábbis nem annyi). :)


5. Szuper fotó-téma. Imádok fotózni, kaját különösen. Sokszor fényképezem le az aktuális ennivalómat, de a képek fele vállalhatatlan lesz, mert vagy nem néz ki jól a szósz, vagy uncsi a sok rizs… Epres képet még sosem kellett törölnöm, mert mind egészben, mind feldarabolva remekül fest.


6. Makró-fotózás. Újabb fotós téma, le sem tagadhatnám, mennyire szeretem ezt csinálni... :D Megszállottja vagyok a makró-fotóknak, legyen szó körömről, virágról, ékszerről vagy sminkről… Imádom a részleteket és aprólékos képeket. Az eper tökéletes téma ehhez, hiszen kívül a magjai örökíthetők meg látványosan, belülről pedig a csodás erezete és mintázata. Bármikor képes vagyok akár órákig fényképezgetni egy szem epret. (Olcsó játék hülye gyereknek. :D ) 


Afelhőkfölöttörökkékékazég (@orokkekekazeg) által közzétett fénykép,



7. Bármilyen más gyümölccsel kombinálható. Minden gyümölcsnek megvannak a maga barátai: a barackhoz passzol az ananász és a kiwi, a dinnye a sárgadinnyével jó vegyesen, az alma a körtével és a naranccsal. Fura lenne pl. banánt és görögdinnyét enni egyszerre. Az eper az egyetlen, ami mindenhez illik és mindennel isteni.


8. Mindenki szereti. Sajnos vannak allergiások rá, kiütést és hasmenést is okozhat, így ezzel kapcsolatban jobb előre érdeklődni. De úgy őszintén: előfordult már, hogy vendégségbe beállított valaki egy epres sütivel és nem ugrott rá a fele népség? Szuper lehet meglepi-tortának is pl, hiszen az édessége miatt azok is szeretni fogják, akik a citromos, savanykás desszerteket szeretik és azok is, akik csokitorta-imádók. Az eperrel nem lehet mellélőni. :)


9. A legfinomabb gyümölcsös víz. Néhány éve robbantak be a köztudatba a különféle növényekkel ízesített vizek. Én is gyakran készítek ilyeneket, leggyakrabban citrommal, naranccsal, kiwivel, barackkal, gyömbérrel, uborkával vagy sárgadinnyével. Szoktam mixelni is, sőt: ha van itthon friss menta, néhány levél is kerül mindig az üvegbe. Tapasztalat tehát itt is van bőven, így ki merem jelenteni, hogy ezek közül a vizek körül messze az epres a legfinomabb. Vagy az epres-citrusos? Valamelyik a kettő közül. :)


10. DIY kozmetikumok alapja. Rengeteg mindenre lehet használni a szépségápolás során ezt a gyümölcsöt. A legkézenfekvőbb a bőrradír, hiszen az apró magok önmagukért beszélnek. Ha pl a doboz legalján lévő 1-2 megnyomódott szemet kidobnánk, inkább nyomkodjuk össze pépesre és dörzsöljük át vele az arcunkat. Meg fogja hálálni a bőrünk. :) Ezenkívül szuper fogfehérítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így ha sokat fogyasztjuk, annak is lehet eredménye. :)



Ti mit szerettek a legjobban az eperben? :)

Örökkékékazég

4 megjegyzés:

  1. Az ízét szeretem a legjobban, önmagában, minden nélkül, minden mennyiségben. A kórházban letiltottak róla, az allergizáló hatása miatt, de nagynéném tanácsára kis mennyiségben teszteltem és szerencsére a baba is bírja :-) tegnap amyósom citromos álmotkészített, mennyei :-) Próbáld ki, megéri :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos kipróbálom majd, anyukám úgyis imádja a savanyú sütiket, majd a szülinapjára alkotok egy adaggal. :)

      Törlés
    2. Ezek a baba miatti kajaeltiltások szerintem teljesen egyénfüggők. Nyilván alkohol meg cigi tilos, de egyébként szerintem kis mennyiségben szabad mindent, többet árt, ha folyton visszafogod magad, aztán egyszer robbansz. :D

      Törlés
    3. Én is így látom :-) ha kis mennyiségben eszek valamit és a babán bármi allergiás reakciót látok, úgyis leállok vele :-) az előbb lemaradt, hogy a citromos álmot eperrel készítette Anyós és így is isteni volt :-)

      Törlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)