Szivárványos a profilképed? Tudod te, mit jelent ez?



Igazán kényes témát fogok ma boncolgatni. Lehet, hogy elveszítek egy-két olvasót, az is lehet, hogy emiatt „szerzek” néhányat. Egyik sem célom, és bízom benne, hogy ha valaki nincs is velem egy véleményen, inkább nem olvassa el ezt a posztot, ahelyett, hogy visszavonná a követését. Nem mintha a követésért írnék, hiszen bár jól esik a növekvő számadat a különböző platformokon, nem hírnévre vágyom én, hanem önkifejezésre... Minden esetre ez egy igazán rizikós téma, amiről mindenkinek van véleménye. Mégis bevállaltam, mert hol máshol beszéljek akár erről a témáról is, mint a saját blogomon, az én kis kék eges, többnyire optimista, szivárványos világomban… :)

A címben feltett kérdésre a válaszom: IGEN. Szivárványos a profilképem a privát Facebookomon. Hogy a gyanítom, sokatokban felmerülő kérdésre is válaszoljak: nem, nem vagyok meleg. A világ legboldogabb felesége vagyok, a világ legcukibb pasija/férje oldalán. Mégis boldogan olvastam pár nappal ezelőtt a hírt, miszerint egyetlen állam kivételével egész Amerikában összeköthetik életüket a meleg férfiak és nők is. Sokan polgárpukkasztásnak, vagy kereszténység ellenes döntésnek tartják ezt, sokan fintorognak, undorodnak és morognak miatta. Én ezt nem így fogom fel. Nem gondolom, hogy ezzel az én házasságom/párkapcsolatom kevesebb és megszentségtelenített lenne.

Egyszerűen azt látom ebben az egészben, hogy olyan emberek is átélhetik azt a boldogságot, amit én nap, mint nap a Kedvesem társaságában, akik kevesebben vannak. Akik elnyomottabbak. Akik mások. Mások. Ez is milyen hülye szó, hát miért lennének mások? Ugyanúgy kávéért kapálóznak reggel, lemennek a boltba kenyérért és párizsiért,  szeretnek hozzábújni a párjukhoz (akár az utca kellős közepén is) és ugyanúgy, ugyanolyan erős érzésekkel tudják szeretni a párjukat. Tartozni szeretnének valakihez, ahogy én a férjemhez, vagy a szomszéd néni az övéhez.
 
Alapvetően a házassággal is sokan hadilábon állnak. Lejárt intézménynek tartják, „csak egy papír”, stb. Velük sem értek egyet, de mivel tervezem a komplett szeptembert rászánni az esküvő témára, ezért erről most csak annyit írok: nem, nem lejárt intézmény, és sokkal több, mint egy papír. :)

Sokan azért viszolyognak a melegektől, mert „fújj, mit csinálnak a hálószobában!”. Ezen remekül tudok derülni. Nem azért, amit csinálnak, hanem mert engem abszolút nem érdekel. Meg mert (lehet, hogy bennem van a hiba) engem az sem érdekel, hogy a szomszéd néni, vagy a legjobb barátnőm, vagy a volt osztálytársam mit csinál. Ha velük nem foglalkozom, akkor miért foglalkozzak azzal, hogy mit csinál Amerikában két férfi vagy két nő, akik ráadásul házasok? De még ha a szomszédban csinálják, akkor sincs hozzá közöm, sőt… sarkítok: még ha a buszon/vonaton velem szemben, tőlem 5 centire, akkor sincs.

Mivel tudom, mennyire jó érzés életünk párjával kézen fogva sétálni, és azt is, milyen érzés őt hazavárni a munkából, elkészíteni neki a vacsorát vagy esetleg ha véletlenül én kelek korábban, akkor bevinni reggel a kávéját az ágyba… Tudom, mennyire jó ez és azt is, hogy sajnos nem mindenkinek adatik meg ez a boldogság. De aki megtalálta a szerelmet, bárki (!!) személyében, aki lehet fiatalabb, idősebb, más nemű, vagy azonos nemű, az igenis élvezze ki ezeket a pillanatokat és ha úgy gondolja, hogy élete végéig VELE akarja átélni ezeket az élményeket és érzéseket, akkor hajrá!

„A párom minden mosolya, pillantása, szava ajándék, és mindennap díszbe kell öltöztetnem a szívemet, mielőtt ismét a kezébe adnám.” (Steiner Kristóf)
  
Direkt emelem ki egyébként sok helyen, hogy két nő, két férfi, ugyanis a „meleg” szó sok embernél csak a férfiakat jelzi. Persze, mert a nők szexik… Hát szerintem meg a férfiak szexik. :D

A gyermeknevelésre most nem térnék ki, mert erről is tervezek írni egyszer. Arra viszont igen, hogy nézzünk körül a történelemben, főként a művészek körében: Ady szexmániás volt, Van Gogh annyira eltorzult elme volt, hogy levágta a saját fülét, József Attila a vonat elég ugrott (vagy nem), és még sorolhatnám. Több meleg költőről/íróról is tudni. A zsenialitáshoz hozzá tartozik némi kettyentség, nemnormálisság. Nem véletlen, hogy a művészek (színészek, zenészek, írók, stylistok…) között ennyi homoszexuális van, hiszen ők is zsenik. Tessék elolvasni Steiner Kristóf 1-2 cikkét, vagy meghallgatni pár dalt Rufus Wainwrighttól, Elton Johntól, George Michaeltől. Hát nem zseniálisak? És mind melegek. Előbbi három ráadásul boldog párkapcsolatban, évek óta… Biztos vagyok benne, hogy ha ők elnyomásban, üldözöttségben élnének és titkolniuk kellene az érzéseiket, nem tudnának kiteljesedni a munkájukban sem, azzal pedig mi igenis rosszul járnánk. Nagyon rosszul.

Szóval én igenis büszkén vállalom továbbra is a szivárványos profilképem, szeretem és támogatom ezt az új törvényt és bízom benne, hogy lassan Magyarország is haladni fog a korral. :)


Ti mit gondoltok erről a dologról?

Örökkékékazég

12 megjegyzés:

  1. Teljes mértékben egyetértek Veled! Annyira utálom, amikor valaki bántja őket... Könyörgöm, ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk! Ja, persze: "ők mások". Ennyi erővel mi, heteroszexuálisak is mások vagyunk az ő szemükben. Személy szerint nagyon örültem, hogy Amerika elfogadta a melegházasságot. Nekik is kijár a boldogság, ugyanúgy mint mindenki másnak! :)
    A poszt pedig - mint mindig - most is szuper lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasonlóan gondolkozunk! :) Köszönöm a dicséretet is, igyekeztem összeszedetten megírni a véleményem. :)

      Törlés
  2. Kedves Betti!
    A helyzet az, hogy már régebben is olvastam egy-két bejegyzésed, ám eddig nem éreztem késztetést arra, hogy leírjam a gondolataim. Viszont ez most megváltozott. Örülök neki, hogy leírtad nekünk a véleményed! Mikor először olvastam a hírt, kétféle érzés kavargott bennem; az egyik az öröm volt, míg a másik a szánalom. Örültem neki, hisz végre ők is kiteljesedhetnek a szerelmükben.. Viszont az örömöm nem tartott sokáig, ugyanis a cikk alatti rosszindulatú és utálkozó kommentektől dühös lettem. Kérdem én, mégis hogy jönnek ők ahhoz, hogy másokat a nemi identitásuk miatt szidjanak és támadjanak?! (Én sem vagyok meleg, ennek ellenére nem ítélem el őket.) A héten sokszor találkoztam szivárványos képekkel "civil" emberek közösségi oldalain, valamint a hírességek is sorra töltötték fel őket Instagramra, Facebookra, Twitterre.. Ezek alatt olvastam kedves, bátorító és pozitív gondolatokat valamint sok ócsároló, támadó, ítélkező hozzászólást. Végül rájöttem, hogy szánom azokat az embereket akik ennyire elutasítóan viselkednek.
    Szerte a világban vannak háborúk, éhező emberek, nagy a szegénység és persze ott van a globális felmelegedés is. Ők mégis azzal foglalkoznak, hogy hol tudnak ártani, megsérteni és elítélni egy meleg embert, ahelyett hogy elfogadnák, s nyitottak lennének. Hisz ki tudja, lehet a legjobb barátját találná meg, ha egy kicsit másképp állna a dolgokhoz..
    Ölel: Fruzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bennem is ez játszódott le, bár én el se jutottam a kommentekig. Végigfutott az agyamon rengeteg színész, énekes, művész és visítani tudtam volna örömömben, hogy végre nekik sem kell máshova utazni, vagy akár költözni ahhoz, hogy összeköthessék az életüket, ám már olvasás közben eszembe jutott, hogy vajon hogyan fognak erre reagálni mások... És sajnos be is igazolódott a félelmem. :( Pedig tényleg, annyi probléma és rossz van már ezen a világon, ez pedig alapvetően egy tök jó hír! Örülök, hogy veled is egyezik a véleményünk és köszönöm, hogy szokásodtól eltérően, most hozzászóltál a poszthoz, sokat jelent ez nekem. :)

      Törlés
  3. Ettől a poszttól én csak még jobban imádom a blogod (és valahogy ismeretlenül Téged is :D )!
    Ugyan én is boldog heteroszexuális párkapcsolatban élek - amiben természetes, hogy kézen fogva jövünk haza, vagy hogy csókkal búcsúzunk el reggelente a buszmegállóban - így el sem tudom képzelni, mit érezhetnek azok, akik nem vállalhatják fel párjukat a nyilvánosság előtt, mert az 1 km-es környezetünkben egyből lincshangulat alakulni ki egy-egy kósza puszi vagy a barátibbnál egy fokkal melegebb ölelés miatt...
    Rettentően lélekölő lehet így élni. Talán ettől már csak az lélekölőbb, ha bőrszín, vallás, szexuális irányultság, zenei ízlés, ruhaméret, stb. alapján ítél el az ember másokat. Max. az ilyen nem fogja fel, hogy a nevetséges előítéleteivel igazából saját magát keríti körbe...
    Viszont, hogy ne zárjak olyan negatívan: köszönöm a blogod és a videóidat is! Lassan rendszerré válik, hogy esténként "Nálad" kapcsolok ki. =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bólogat, bólogat, bólogat... :) És köszönöm neked is a kedves sorokat, hihetetlenül jól esik, hogy élvezhetőnek, hasznosnak tartjátok azt, amit csinálok! :)

      Törlés
  4. Hát, két mondani valóm van.
    Először is: a Facebookon, akiknek szivárványos a profilképe, a fele nem tudja, hogy mit jelent. A legjobb az, hogy a negyedikes kislány profilképe szivárványos. Szerinted tudja mit jelent?
    A második: engem nem érdekelnek a melegek. Csak az zavar, hogy hirdetik magukat. Melegfelvonulás? Ezt láthatja egy 5 éves gyerek, de azt nem, hogy mi van a dohányboltban? Logika.
    Csináljanak a melegek azt amit akarnak a négy fal között! Ne hirdessék már magukat ennyire. Ezen az alapon legyen hetero felvonulás satöbbi.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a profilkép volt a lényege a cikknek, ez csak a keretsztori ahhoz a témához, amiről írtam. Sajnálom, ha ez nem egyértelmű... Negyedikes koromban én már tudtam, mit jelent ez a dolog, sőt, véleményem is volt róla. :) Persze ez nem azt jelenti, hogy minden ennyi idős kislány tudja és biztos van olyan, aki csak azért állítja át a profilképét, mert milyen szép, színes... De mint már írtam, nekem nem a profilkép a lényeg ebben a dologban.
      A másik dologra egy kérdéssel szeretnék válaszolni: te nem szoktál a pároddal kézen fogva sétálni, esetleg ölelkezni, csókolózni nyilvános helyen? Neked ez alanyi jogon jár, természetes dolog, senki sem veheti el tőled. Ők ezt csak ilyen, szervezett formában tehetik meg, különben jobb esetben csak összesúgnak a hátuk mögött, rosszabb esetben még akár bánthatják is őket. Miért? Azért, mert ugyanannyit csináltak a szerelmükkel, amit te vagy én. A dohányzásba belehalhatsz, a nemi irányultságba nem. Olyan mérgek közé beengednéd a gyerekedet, ami folyékony vagy szilárd és meg tudja enni/inni? Gondolom, nem. Akkor a dohányboltba miért engednéd be?
      Köszönöm a hozzászólásod és hogy elolvastad a cikket.

      Törlés
  5. Teljes mértékben egyet értek veled. :) Nagyon örülök, hogy ki merted mindezt mondani, mert ez tényleg nem sok emberről mondható el. Számomra az a fontos, hogy igazán szeressük azt, akivel együtt vagyunk. Ha valaki ezt az érzést egy ugyanolyan nemű emberrel éli át, akkor legyen. Mert elmondhatja bárki magáról, hogy ő nagy büszke heteró, ha közben otthon veri a feleségét. Miért lennének "mások"? Ők is emberek! Könyörgöm! Aki meg a Bibliával jön, hogy ez természetellenes, akkor nézzen utána, hogy természetes e vizen járni, vagy hogy egy kìgyó beszél, esetleg a vizet borrá változtatni. :) Mély tiszteletem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kommentedet, az eleje nagyon jól esett. :) A párkapcsolatokról alkotott véleményünk megegyező, ennek nagyon örülök. :) Azonban a hozzászólásod vége miatt elgondolkodtam, hogy töröljem-e a komidat, vagy ne, ugyanis ezzel kb ugyanazt csinálod, mint akik a melegeket "üldözik", csak éppen a hívőkkel. Kérlek, ne sarkíts, ne bántsd a kereszt(y)én(y)eket, és ha nem tudsz eleget a Bibliáról és annak tartalmáról, akkor ne ítélkezz ezzel kapcsolatosan. Azt hiszem, érik is a következő kényes témájú bejegyzésem...

      Törlés
    2. Igen! Én is gondolkoztam, hogy hozzáìrok még. Én nem azt akartam ezzel mondani, hogy a hìvők rosszak. Pusztán úgy gondolom, hogy az a rossz, aki ilyenkor a Bibliával jön. Ismerek/ismertem olyan embereket, akik hìvők, és ők számomra nagyon kedves emberek egytől egyig. Szóval tényleg nem erre akartam célozni, bár én nem hiszek Istenben. Nagyon szép dolog szerintem a hit. Bocsánat, ha valakit esetleg megbántottam az előzővel! Nem ez volt a célom!

      Törlés
    3. Nem gondolom, hogy megbántottál bárkit is, sajnos manapság a te hozzáállásod a népszerűbb. Mindegy, nincs harag, és így kifejtve már szimpatikusabb is a véleményed. :) Szép napot! :)

      Törlés

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)