Írtam már többször, és még
biztosan fogom is, hogy a kedvenc évszakom a tél. Nagyon rosszul viselem a
meleget és – ha hülyén is hangzik – sokkal inkább szeretek fázni, mint azt
érezni, hogy melegem van. Ehhez a tél-szeretetemhez szorosan hozzáfűződik az
adventi időszak, a készülődés és várakozás szeretete. Advent pedig nincsen
karácsonyi vásárok nélkül, ami nincsen forralt bor nélkül… Ez az ital igazán
jól tud esni a hidegben ugyanúgy, mint otthon, egy fárasztó nap után a kanapén
elszürcsölve.
Ha van kedvetek elkészíteni az én
verziómat, szükségetek lesz:
- édes vagy félédes fehérborra (nyilván vörösből is lehet, de én a fehéret preferálom)
- kevés cukorra
- fűszerekre
Kezdésnek a lábasba teszünk néhány evőkanál cukrot (a bor mennyiségétől és ízléstől is függ, mennyit. Én 2-3 deci borhoz 3-4 evőkanállal szoktam használni). Egy csepp vizet is beleteszünk, hogy ne égjen oda azonnal. Karamellizáljuk a cukrot, vigyázva, nehogy odakapjon. Ha már barna és folyós masszát látunk a lábasban, tűzről levéve, nagyon óvatosan beleöntünk néhány cseppet a borból. Ez nagyon fog sisteregni, úgyhogy óvatosan kell önteni a bort. Ha már nem olyan durva a reakció, mehet bele a többi bor is, majd nagyjából ugyanannyi vízzel, mint amennyi a bor volt, felhigítjuk. Előfordulhat, hogy a karamell visszakristályosodik és leragad az edény aljára. Nem kell megijedni, ha ezt tapasztaljuk, mert ahogy melegszik az ital és kevergetjük, újra fel fog olvadni a cukor. A bor és a víz után jöhetnek a fűszerek. Ez teljesen random, lehet csak fahéj, vagy szegfűszeg is, mehet bele vanília, gyömbér, citrusok, akár valamilyen bolti forralt bor fűszerkeverék is.
S.k. forralt bor fűszerkeverék - fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor és citromhéj |
Én a saját házi keverékemből
szoktam szórni bele. Ez tartalmaz szegfűszeget, vaníliás cukrot, fahéj
darabkákat, szárított, reszelt citromhéjat és őrölt fahéjat is. Ha van itthon,
egy egész narancsot is bele szoktam karikázni a folyadékba és azzal együtt
főzöm az italt. Hivatalosan forrásig kell hevíteni, de ha nem az alkohol, hanem
az íz kedvéért isszuk, akkor nyugodtan lehet forralni néhány percig, hogy ne
legyen olyan erős. Én jobban szeretem enyhébben, így pár percig szoktam hagyni
rotyogni.
Ha kész van, elzárom, és egy
merőkanál segítségével, szűrőn keresztül bögrékbe szedem. Ha van benne narancs,
1-1 karikát is teszek a bögrékbe díszítésként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)